Rodzaje win

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla

rodzaje win winogron czerwonego

Sprawa właściwego podziału win, czyli tzw. klasyfikacji, jest dość skomplikowana i zależy od tego, jakie cechy wina, czyli tzw. wyróżniki klasyfikacyjne, zostaną wzięte za podstawę podziału. Poniżej podajemy podział według najczęściej stosowanych wyróżników. Sprawdźcie nasz wpis!

Poniżej podane są składniki chemiczne decydujące o charakterze wina

  • alkohol etylowy (nazwa chemiczna czystego spirytusu) znajduje się w winach w ilości od 9 do 18% objętościowych, co oznacza, że w 100 l wina znajduje się od 9 do 18 litrów alkoholu. Wina zawierające powyżej 18% objętości alkoholu to tzw. wina wzmocnione, a więc sporządzone z dodatkiem spirytusu,
  • ekstrakt ogólny – suma wszystkich nielotnych składników wina, wyrażona w gramach na 1l wina. Ekstrakt ogólny składa się z cukrów w ilości od 0 do 15 gramów na litr (czyli ok. 15%) oraz tzw. ekstraktu bezcukrowego w ilości od 15 do 25 gram na litr.Ekstrakt bezcukrowy jest sumą nielotnych składników wina po odliczeniu zawartości cukru, decyduje więc o właściwym smaku wina,
  • kwasy organiczne nielotne – kwas jabłkowy lub cytrynowy,
  • kwasy organiczne lotne – kwas octowy,
  • składniki mineralne – występują w winie w ilości ok. 2 gramów na litr,
  • substancje białkowe, barwnikowe, aromatyczne (estry), garbniki, gliceryna,
  • witaminy – pochodzące z owoców, występuje głównie witamina C, szczególnie w winach z czarnej porzeczki, głogu i dzikiej róży. Oprócz tego występuje karoten, witaminy z grupy B, m.in. witamina PP,
  • woda.

Przeciętny skład chemiczny różnych typów win jest podany w tabeli poniżej:

Typ wina Alkohol % objętościowo Ekstrakt ogólny Cukier Ekstrakt bezcukrowy (co najmniej) Kwasowość ogólna Kwasowość lotna (zawartość kwasu octowego najwyżej)
Wina białe Wina czerwone
w gramach na 1l wina
Wino wytrawne (białe i czerwone 10 – 12 15 – 25 0 – 10 15 6,5 – 7,5 1,4 1,8
Wino półwytrawne (białe i czerwone) 10 – 13 40 – 60 20 – 40 20 6,5 – 7,5 1,4 1,8
Wino półsłodkie (białe i czerwone) 12 – 14 65-85 45 – 50 20 6,5 – 8,0 1,4 1,8
Wino słodkie (białe i czerwone) 13 – 15 125 – 145 100 – 120 24 6,5 – 9,0 1,4 1,8
Wino ziołowe 13 – 15 135 – 155 110 – 130 24 6,5 – 9,0 1,8
Wino wzmocnione, czerwone, słodkie 20 165 – 175 140 – 150 24 6,5 – 9,0 1,8
pinot noir wino czerwone cabernet sauvignon

Barwa wina

W zależności od barwy rozróżnia się wina:

  • białe, o barwie od jasnożółtej, poprzez żółtą do brązowej,
  • czerwone, o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej z odcieniem fioletowym,
  • różowe (np. porzeczkowe z czerwonych porzeczek).

Zawartość alkoholu

Czyli moc. W zależności od zawartości alkoholu, ten napój alkoholowy dzieli się na:

  • lekkie (słabe), zawierające do 10% objętości alkoholu,
  • średniej mocy, zawierające 10 do 14% objętości alkoholu,
  • mocne, zawierające 14 do 18% objętości alkoholu,
  • wzmocnione lub alkoholizowane, zawierające powyżej 18% objętości alkoholu.

Oprócz tego, istnieją tzw. moszcze winne o zawartości poniżej 9% objętości alkoholu. Są to napoje mało trwałe i u nas mało rozpowszechnione.

Zawartość cukru

W zależności od zawartości cukru, napoje winne dzieli się na:

  • wytrawne – o zawartości cukru do 1,5%,
  • półwytrawne – o zawartości cukru od 2 do 4%,
  • półsłodkie – o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%,
  • słodkie i bardzo słodkie – zawierają do 8 do 16% cukru.

Sposób konsumpcji

W zależności od sposobu konsumpcji, rozróżnia się:

  • stołowe – spożywane podczas jedzenia. Są to napoje wytrawne i półwytrawne,
  • deserowe – podawane po jedzeniu, do ciast i deseru. Są to napoje słodkie i półsłodkie,
  • likierowe – spożywane jak deserowe. Są to wina mocne i bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu, tzw. ciężkie, a więc szczególnie pełne w smaku.

Cechy jakościowe specjalne

Od zwykłych win owocowych odróżnia się wina o specyficznych cechach jakościowych, a dokładnie:

  • wina musujące – zawierające znaczną ilość dwutlenku węgla wytwarzanego w sposób naturalny podczas wtórnej fermentacji, zwanej szampanizacją (fermentacja wina w zamkniętej już butelce lub zbiorniku),
  • wina gazowane – sztucznie nasycane sprężonym dwutlenkiem węgla,
  • wina ziołowe – zaprawiane nalewami ziołowymi (np. wermuty),
  • wina lecznicze – zawierające pewno preparaty lecznicze (chinowe, pepsynowe).

Rodzaj surowca

Ze względu na surowiec, rozróżnia się:

  • wina jednoowocowe – uzyskane z jednego rodzaju świeżych owoców, jak np. jabłkowe, wiśniowe, porzeczkowe,
  • wina z owoców suszonych – np. rodzynkowe,
  • wina wieloowocowe kupażowane (mieszane) z win kilku rodzajów owoców. Spotykane są często w handlu pod fantazyjną nazwą (Nektar, Perłą itp.) lub odpowiednio przyprawione i sporządzone jako typ zbliżony do pewnego rodzaju wina gronowego, jak Madera lub Portwein,
  • wina z innych surowców, np. wino żytnie.

Istnieje wiele rodzajów win – mamy wino białe, wino czerwone, wino różowe itd. Większość win nie jest kupowanych przez polaków, głównie ze względu na to, że większość z nich jest po prostu droga. Polacy wybierają wciąż najtańsze wina, a najpopularniejszym jest amarena. Typy wytrawne są bardzo często pijane do obiadu. Sprawdźcie przede wszystkim nasz wpis “hiszpańskie wina“, w którym opisujemy wszystkie wina, które pochodzą z Hiszpani!

CIEKAWE ARTYKUŁY

Gdzie zjeść w bielsku

Gdzie zjeść w bielsku

Jesteś głodny/a? Zmierzasz tam tylko dlatego, że ktoś polecił Ci to miasto na krótką przechadzkę z rodziną lub znajomymi? Chcesz coś zjeść w Bielsku-Białej? Pomożemy Ci w wyborze jednych z najlepszych restauracji w tym mieście. Nie musisz dziękować. Wystarczy, że przeczytasz nasz krótki, acz kaloryczny wpis!

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska

Kuchnia Czeska Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty....

SPRAWDŹ POZOSTAŁE WPISY NA BLOGU


 

 

Hej, jesteśmy dwójką smakoszów, którzy… zjedzą wszystko żeby sprawdzić, czy aby na pewno jedzenie w restauracji w której chcesz zjeść jest bezpieczne.

Sprawdzaj nasze soszjale i stronę żeby wiedzieć więcej!