Rodzaje win

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla

rodzaje win winogron czerwonego pinot noir

Już na samym początku zastrzegamy – wszelkie informacje o alkoholu zawarte poniżej pochodzą od sprawdzonego źródła. Pamiętajcie, żeby nie prowadzić auta po spożyciu alkoholu, a także o tym, że alkohol jest dozwolony dla osób pełnoletnich, które ukończyły 18 lat. Jesteśmy przeciwni spożywaniu alkoholu przez osoby niepełnoletnie. Zabrania tego polskie prawo. Poniższy artykuł dotyczący rodzajów win czytacie na własną odpowiedzialność.

Sprawa właściwego podziału win, czyli tzw. klasyfikacji, jest dość skomplikowana i zależy od tego, jakie cechy wina, czyli tzw. wyróżniki klasyfikacyjne, zostaną wzięte za podstawę podziału. Poniżej podajemy podział według najczęściej stosowanych wyróżników. Sprawdźcie nasz wpis!

Poniżej podane są składniki chemiczne decydujące o charakterze wina:

  • alkohol etylowy (nazwa chemiczna czystego spirytusu) znajduje się w winach w ilości od 9 do 18% objętościowych, co oznacza, że w 100 l wina znajduje się od 9 do 18 litrów alkoholu. Wina zawierające powyżej 18% objętości alkoholu to tzw. wina wzmocnione, a więc sporządzone z dodatkiem spirytusu,
  • ekstrakt ogólny – suma wszystkich nielotnych składników wina, wyrażona w gramach na 1l wina. Ekstrakt ogólny składa się z cukrów w ilości od 0 do 15 gramów na litr (czyli ok. 15%) oraz tzw. ekstraktu bezcukrowego w ilości od 15 do 25 gram na litr.Ekstrakt bezcukrowy jest sumą nielotnych składników wina po odliczeniu zawartości cukru, decyduje więc o właściwym smaku wina,
  • kwasy organiczne nielotne – kwas jabłkowy lub cytrynowy,
  • kwasy organiczne lotne – kwas octowy,
  • składniki mineralne – występują w winie w ilości ok. 2 gramów na litr,
  • substancje białkowe, barwnikowe, aromatyczne (estry), garbniki, gliceryna,
  • witaminy – pochodzące z owoców, występuje głównie witamina C, szczególnie w winach z czarnej porzeczki, głogu i dzikiej róży. Oprócz tego występuje karoten, witaminy z grupy B, m.in. witamina PP,
  • woda.

Przeciętny skład chemiczny różnych typów win jest podany w tabeli poniżej:

Typ wina Alkohol % objętościowo Ekstrakt ogólny Cukier Ekstrakt bezcukrowy (co najmniej) Kwasowość ogólna Kwasowość lotna (zawartość kwasu octowego najwyżej)
Wina białe Wina czerwone
w gramach na 1l wina
Wino wytrawne (białe i czerwone) 10 – 12 15 – 25 0 – 10 15 6,5 – 7,5 1,4 1,8
Wino półwytrawne (białe i czerwone) 10 – 13 40 – 60 20 – 40 20 6,5 – 7,5 1,4 1,8
Wino półsłodkie (białe i czerwone) 12 – 14 65-85 45 – 50 20 6,5 – 8,0 1,4 1,8
Wino o słodkim smaku (białe i czerwone) 13 – 15 125 – 145 100 – 120 24 6,5 – 9,0 1,4 1,8
Wino ziołowe 13 – 15 135 – 155 110 – 130 24 6,5 – 9,0 1,8
Wino wzmocnione, czerwone, słodkie 20 165 – 175 140 – 150 24 6,5 – 9,0 1,8
pinot noir wino pinot noir cabernet sauvignon

Barwa wina

W zależności od barwy rozróżnia się wina:

  • białe, o barwie od jasnożółtej, poprzez żółtą do brązowej,
  • o barwie czerwonej – o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej z odcieniem fioletowym,
  • różowe (np. porzeczkowe z czerwonych porzeczek).

Zawartość alkoholu

Czyli moc. W zależności od zawartości alkoholu, ten napój alkoholowy dzieli się na:

  • lekkie (słabe), zawierające do 10% objętości alkoholu,
  • średniej mocy, zawierające 10 do 14% objętości alkoholu,
  • mocne, zawierające 14 do 18% objętości alkoholu,
  • wzmocnione lub alkoholizowane, zawierające powyżej 18% objętości alkoholu.

Oprócz tego, istnieją tzw. moszcze winne o zawartości poniżej 9% objętości alkoholu. Są to napoje mało trwałe i u nas mało rozpowszechnione.

Zawartość cukru

W zależności od zawartości cukru, napoje winne dzieli się na:

  • wytrawne – o zawartości cukru do 1,5%,
  • półwytrawne – o zawartości cukru od 2 do 4%,
  • półsłodkie – o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%,
  • słodkie i bardzo zasłodzone – zawierają do 8 do 16% cukru.

Sposób konsumpcji

W zależności od sposobu konsumpcji, rozróżnia się:

  • stołowe – spożywane podczas jedzenia. Są to napoje wytrawne i półwytrawne,
  • deserowe – podawane po jedzeniu, do ciast i deseru. Są to napoje słodkie i półsłodkie,
  • likierowe – spożywane jak deserowe. Są to wina mocne i bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu, tzw. ciężkie, a więc szczególnie pełne w smaku.

Cechy jakościowe specjalne

Od zwykłych win owocowych odróżnia się wina o specyficznych cechach jakościowych, a dokładnie:

  • wina musujące – zawierające znaczną ilość dwutlenku węgla wytwarzanego w sposób naturalny podczas wtórnej fermentacji, zwanej szampanizacją (fermentacja wina w zamkniętej już butelce lub zbiorniku),
  • wina gazowane – sztucznie nasycane sprężonym dwutlenkiem węgla,
  • wina ziołowe – zaprawiane nalewami ziołowymi (np. wermuty),
  • wina lecznicze – zawierające pewno preparaty lecznicze (chinowe, pepsynowe).

Rodzaj surowca

Ze względu na surowiec, rozróżnia się:

  • wina jednoowocowe – uzyskane z jednego rodzaju świeżych owoców, jak np. jabłkowe, wiśniowe, porzeczkowe,
  • wina z owoców suszonych – np. rodzynkowe,
  • wina wieloowocowe kupażowane (mieszane) z win kilku rodzajów owoców. Spotykane są często w handlu pod fantazyjną nazwą (Nektar, Perłą itp.) lub odpowiednio przyprawione i sporządzone jako typ zbliżony do pewnego rodzaju wina gronowego, jak Madera lub Portwein,
  • wina z innych surowców, np. wino żytnie.

Istnieje wiele rodzajów win – mamy wino białe, wino o kolorze czerwonym, wino różowe itd. Większość win nie jest kupowanych przez polaków, głównie ze względu na to, że większość z nich jest po prostu droga. Polacy wybierają wciąż najtańsze wina, a najpopularniejszym jest amarena. Typy wytrawne są bardzo często pijane do obiadu. Sprawdźcie przede wszystkim nasz wpis “hiszpańskie wina“, w którym opisujemy wszystkie rodzaje wina, które pochodzą z Hiszpanii!

Poniżej mini słownik w branży winiarskiej, które powinniście poznać:

  • piont noir – czerwone szczepy winorośli, który jest wykorzystywany w przemyśle winiarskim. Pochodzą one z francuskiej Burgundii. Uprawa jest znana od ponad dwóch tysięcy lat!
  • cabernet sauvignon – jedna z najbardziej rozpoznawalnych szczepów winorośli, które wykorzystuje się do wytwarzania czerwonych win. Uprawiana jest w praktycznie każdym mieście winiarskim,
  • wina wytrawne – częsty towarzysz posiłków. Idealne do świeżych dań, grillowanych warzyw, ryb i sosów na bazie oliwy lub śmietany. Ważnymi aspektami podczas wyboru wina, oprócz preferencji to kwasowość, intensywność garbników oraz zawartość alkoholu,
  • porto – wzmacniane wino hiszpańskie, które jest produkowane z winorośli zebranych na dole rzeki Douro. Typy porto – ruby, tawny, dated port, late botteled vintage (LBV), vintage. Rodzaj wina jest dostępny na etykiecie.

Podział win jest bardzo obszerny, m.in. ze względu na kolor. Które ze wszystkich ogólnodostępnych Wy preferujecie? Wino białe, czy może uznajecie zasadę “wina czerwonego” nigdy za wiele? My akurat nie jesteśmy w stanie wypić nawet jednego łyka wina, które są we wszelkiego typu hipermarketach. Jednym z lepszych win, które ostatnio piliśmy to rumuńskie Merlot & Cabernet. Wino jest półwytrawne, ale da się przez nie przebrnąć nawet jeśli preferuje się słodsze odmiany win.

Do tego typu trunku bardzo często dobieramy mini przekąski – od serów camembert czy pleśniowych aż po nasze, polskie, swojskie kabanosy, które teoretycznie nie powinny znaleźć się przy lampce wina. Nikt nas nie kontroluje, a my uwielbiamy najdziwniejsze połączenia smakowe!

Wino zawsze było postrzegane jako wybitny trunek, o którym można bardzo wiele się dowiedzieć ze względu na obszerną klasyfikację czy cały proces produkcji. Ostatnimi czasy ogromne piwiarnie starają się dokonać tego samego dla piwa, które także jest przez nich postrzegane jako ekskluzywne, a nie jedynie jako najtańsza i najszybsza forma przypływu alkoholu we krwi.

Nie jesteśmy wielkimi fanami wina, zamiast niego wolimy inne napoje czy trunki. Pamiętajcie, z alkoholem nie można przesadzać, bo można się uzależnić. A wtedy śmieszy was żart “nienawidzę alkoholu, dlatego leję go w mordę!”.

CIEKAWE ARTYKUŁY

Jak zrobić grzańca

Jak zrobić grzańca

Grzańca można przygotować na wiele sposobów. Zimą czy jesienią, grzane wino czy grzane piwo zawsze poprawiają nam nastrój.

SPRAWDŹ POZOSTAŁE WPISY NA BLOGU


 

 

Hej, jesteśmy dwójką smakoszów, którzy… zjedzą wszystko żeby sprawdzić, czy aby na pewno jedzenie w restauracji w której chcesz zjeść jest bezpieczne.

Sprawdzaj nasze soszjale i stronę żeby wiedzieć więcej!