POZIOM TRUDNOŚCI
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 1 godzina
Piersi z kurczaka nigdy się nie nudzą, można jednak czasem zaszaleć i spróbować nowego przepisu! Ten poniższy jest banalnie prosty, ale potrzebna jest do niego cierpliwość. Sprawdź!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- czosnek w proszku
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki masła
- 100 g szpinaku
- 80 g sera feta (lub koziego / pleśniowego)
- ciasto francuskie
- żółtko
- 1 łyżka mleka
Instrukcje
- W zależności od tego jakie porcję jesz na co dzień, piersi przygotujesz w inny sposób. Jeśli standardowo jecie jedną pojedynczą pierś na osobę, to to będzie jedna porcja. Jeśli jednak jest to dla Ciebie za dużo - rozetnij pojedynczą pierś wpół i to będzie jedna porcja.
- Po podzieleniu piersi w odpowiedni sposób, z grubszej strony filetu zrób nacięcie, która będzie naszą kieszonką.
- Całość oprósz solą, pieprzem, suszonym oregano oraz czosnkiem w proszku - zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz.
- Jeśli używasz szpinaku mrożonego, rozmroź go lub jeśli używasz świeżego, opłucz go. Następnie osusz szpinak, wrzuć go garnka i mieszaj podgrzewając aż zwiędnie. Następnie odcedź go, delikatnie dociskając widelcem i przełóż do miski. Do szpinaku dodaj ser feta, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Tak przygotowany farsz dodawaj do kieszonki kurczaka. Gdy już rozprowadzisz farsz, posyp go czerwoną papryką.
- Zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 stopni C.
- Na desce rozłóż ciasto francuskie i przekrój je w pół - w ten sposób dostaniesz +/- kwadratowe ciasto, którym będziesz okładać filet z kurczaka. Połóż pierś w taki sposób, żeby od dołu zostało około 3cm powierzchni ciasta francuskiego. Ponacinaj brzegi ciasta francuskiego, a następnie zacznij przekładać je, tworząc tym samym warkocz (tak jak na zdjęciu poniżej, on piękny jest!).
- Delikatnie dociskaj ciasto francuskie, żeby dobrze się dokleiły. Końcówkę, która zostanie na górze po prostu odetnij.
- W szklance rozmieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nimi filety. Tak przygotowane piersi włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut na złoty kolor.
- Tak przygotowane piersi możesz podawać z czym tylko chcesz - nikt Ci nie powie, że musisz zjeść je z frytkami, ziemniakami lub batatami pieczonymi! Zjedz to po swojemu!
Sprawdź jak my to robimy!