Pleśniak – przepis mojej mamy

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Pleśniak – przepis mojej mamy

Kiedyś będąc dzieckiem usłyszałem najdziwniejszą nazwę na pewne pyszne ciasto – pleśniak. Była to dla mnie całkowicie ekscentryczna nazwa (choć w tamtym czasie tego słowa również nie znałem). Jakoś stało się to tak, że ciasto pleśniak trafił do jednych z najpopularniejszych ciast w Polsce i mnóstwo osób szuka dobrego i sprawdzonego przepisu „jak od mamy”. Moja mama od wielu lat piecze ciasta co sobotę, więc przepisów na wszelkie słodkości będzie naprawdę wiele! Sprawdź przepis na to jakże popularne kruche ciasto!

Pleśniak – przepis na dużą blachę

Co innego, jeśli brakuje powideł?

Przyznajemy się, nam również czasem brakuje niektórych składników i przez to trzeba nieco kombinować albo zastanawiać się czy pleśniak będzie dobrze smakował z dżemem. Odpowiedź jest prosta jak nasz przepis na pleśniaka – oczywiście, że tak! Najlepiej jeśli użyjesz dżemu z czarnej porzeczki – on przełamie słodkość całego ciasta, dodając nuty kwaśności. Możesz spróbować to ciasto kruche z dżemem porzeczkowym. Raczej odradzalibyśmy dodawania typowo słodkich dżemów – np. truskawkowego czy brzoskwiniowego.