Drink mimoza (znany również jako drink mimosa) po raz pierwszy spróbowaliśmy będąc w Gdyni, kiedy zamówiliśmy do śniadania mini drinka rozpoczynającego cały dzień przygód. Jak się okazało – mimozę jest bardzo łatwo przygotować, bo potrzebne są do niego tylko dwa składniki. Połączenie soku pomarańczowego i szampana nie może wyjść źle!
Jeśli chcesz się poczuć jak celebryta i chcesz spróbować mimozy do śniadania, to jest to odpowiedni moment! Sprawdź, w jaki sposób przygotować mimozę!
Spis treści
Mimoza – proporcje
Proporcje mimozy są niezwykle proste – 1:1. Oznacza to, że używamy dokładnie tyle samo obu składników – zarówno prosecco, jak i soku z cytrusów.
Jeśli używasz 100 ml prosecco, to będziesz potrzebować 100 ml soku pomarańczowego.
Mimoza będzie smakować idealnie, jeśli użyjemy świeżo wyciśniętych pomarańczy.
Mimoza – przepis
Składniki
- 60 ml szampana wytrawnego (np. Prosecco Dry) lub innego wina musującego
- 60 ml soku z cytrusa (najlepiej świeżo wyciskanego soku pomarańczowego)
- pół plasterka pomarańczy
Instrukcje
- Przed przygotowaniem drinka, najlepiej jest mocno schłodzić zarówno szampana (lub inne wino musujące), jak i sok pomarańczowy. Dobry efekt otrzymamy schładzając również kieliszki.
- Do kieliszka wlewamy najpierw sok pomarańczowy, a następnie szampana.
- Dekorujemy plasterkiem pomarańczy
Łatwizna, no nie? Idealnie zastępuje napój do śniadania z sokiem pomarańczowym!