Celiakia – co to za choroba i jak się ją diagnozuje?

Blog przez żołądek do serca

Redakcja

Celiakia – co to za choroba i jak się ją diagnozuje?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywołaną przez obecność glutenu i produktów go zawierających w diecie. Po spożyciu takich pokarmów pojawiają się zaburzenia trawienia, które mogą skutkować uszkodzeniem błony śluzowej jelita cienkiego. Czym dokładnie jest celiakia? Jakie są jej objawy oraz w jaki sposób można ją zdiagnozować. Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Co to jest celiakia?

Celiakia jest przewlekłą chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym. W wyniku nieprawidłowych reakcji układu odpornościowego dochodzi do produkcji przeciwciał skierowanych przeciwko własnym tkankom oraz rozwinięcia się nietolerancji glutenu. Znajdująca się w nim substancja o nazwie gliadyna jest czynnikiem powodującym produkcję autoprzeciwciał uszkadzających nabłonek jelit, co prowadzi do ich chronicznego stanu zapalnego. Jeśli celiakia nie zostanie odpowiednio wcześnie rozpoznana i leczona, może wywołać poważne niedobory substancji odżywczych, zaburzenia wzrostu i rozwoju, a także zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu jelita cienkiego.

Jakie są objawy celiakii?

W przypadku niemowląt pierwsze objawy celiakii pojawiają się zazwyczaj w momencie rozszerzania diety i wprowadzania do niej produktów zawierających gluten. 

U dziecka mogą wystąpić: 

  • zmiany skórne,
  • atopowe zapalenie skóry, 
  • objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak: biegunka, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha, 
  • objawy ze strony układu oddechowego, takie jak: wodnisty katar, duszności, zatkany nos.

Dorośli z podejrzeniem celiakii skarżą się zazwyczaj na:

  • przewlekłe biegunki, w tym biegunki tłuszczowe,
  • wzdęcia i bóle brzucha,
  • utratę masy ciała,
  • bóle głowy i uczucie przewlekłego zmęczenia
  • nadpobudliwość lub nadmierną apatię,
  • objawy związane z zespołem jelita drażliwego,
  • zmiany skórne, takie jak afty, zapalenie kącików ust i języka,
  • bóle mięśni i stawów,
  • cukrzycę typu I.

Jak diagnozuje się celiakię?

Pierwszym etapem diagnostyki celiakii są badania polegające na oznaczeniu swoistych przeciwciał we krwi. Są nimi:

  • przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG),
  • przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA),
  • przeciwciał przeciwko peptydom gliadyny (DGP),
  • przeciwciała w klasie IgA oraz IgG.

Brak przeciwciał we krwi nie wyklucza celiakii: wyniki badań naukowych wskazują, że nawet do 22% chorych może w ogóle ich nie wytwarzać. Z kolei stwierdzenie obecności przeciwciał nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim pozwalające na rozpoznanie celiakii. Jedynym badaniem, które umożliwia postawienie jednoznacznej diagnozy, jest biopsja jelita cienkiego. Bardzo ważne w diagnostyce celiakii jest badanie genetyczne. Polega ono na wykrywaniu alleli DQ2.2/DQ2.5/DQ8, kodujących antygeny układu zgodności tkankowej HLA, związane z podwyższonym ryzykiem celiakii. Antygeny te są odpowiedzialne za wywoływanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej na gliadynę, prowadzącej do stanu zapalnego i uszkodzenia błony śluzowej jelita. Ujemny wynik tego badania pozwala wykluczyć celiakię pomimo objawów ją sugerujących i wskazuje na występowanie u pacjenta innych form nietolerancji glutenu. 

Dlaczego diagnostyka celiakii jest tak ważna?

Wczesne wykrycie celiakii umożliwia wprowadzenie modyfikacji żywieniowych, wykluczających gluten i produkty go zawierające. Zapobiegnie to nieodwracalnym, niekorzystnym reakcjom w organizmie, które mogłyby skutkować ciężkimi powikłaniami, takimi jak zanik kosmków jelitowych oraz nowotwór jelita cienkiego.