Jak zrobić grzańca

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Jak zrobić grzańca

Grzańca można przygotować na wiele sposobów. Zimą czy jesienią, grzane wino czy grzane piwo zawsze poprawiają nam nastrój. Jest to okres, w którym każdy z nas chciałby się ogrzać, a gorąca czekolada nie wystarcza. Jaki przepis na grzane wino lub piwo będzie najlepszy? Sprawdź nasz wpis na blogu już teraz!

grzane wino przepis

Grzaniec wino

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • cynamon,
  • gwiazda anyżu,
  • goździki,
  • kardamon,
  • pomarańcza.

Wszystkie powyżej podane składniki , oprócz pomarańczy wrzuć do garnka. Podgrzewaj całość na małym ogniu do momentu rozpoczęcia parowania wina. Wino nie może się zacząć gotować!

Gdy wino zacznie już parować, przenieś go z palnika, dodaj pomarańcze. Następnie polewaj bezpośrednio do kieliszków lub garnuszków.

Grzane wino po skandynawsku

Składniki:

  • czerwone wino,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • imbir, cynamon, trochę goździków, kardamon,
  • miód,
  • dwa kieliszki wódki,
  • rodzynki, migdały.

Najpierw przygotuj sok. Na wolnym ogniu podgrzej sok pomarańczowy i dodaj do niego wszelkie korzenne przyprawy – imbir, cynamon, kilka goździków, pestki kardamonu itd. Możesz to grzać nawet 30 minut, smak będzie coraz bardziej intensywny ze względu na przyprawy, których użyjesz. Warto przytrzymać to na dłużej! Dodaj cukier, jeśli chcesz go użyć do grzanego wina. Dodaj teraz dwa kieliszki wódki, brandy lub whisky. Podgrzej całość, ale nie gotuj!

W międzyczasie do kieliszków wsyp trochę rodzynków, a także migdały. Zalej całość swoim grzanym winem!

przepis na grzane wino

Grzaniec piwo

Składniki:

  • 500ml piwa,
  • łyżka cynamonu,
  • 3 goździki,
  • ewentualnie przyprawy korzenne,
  • dla kobiet – sok malinowy.

Jeśli chcesz spróbować grzańca zrobionego z piwa z dodatkiem soku, najpierw nalej sok malinowy do garnka. Następnie dolej piwo, a później cynamon i goździki.

Nie dodawaj za dużej ilości goździków, ze względu na to, że piwo może wybuchnąć w czasie grzania. Pamiętaj, żeby nie gotować piwa. Możesz jedynie podgrzać je bardzo mocno, w taki sposób, żeby zaczęło parować.

Podobnie jak w grzanym winie – nie możesz zacząć gotować piwa, bo cały smak grzańca się zepsuje.

Grzane piwo, które leczy!

Składniki:

  • 500 ml piwa,
  • 2 jajka,
  • cukier do kogla mogla,
  • cynamon (może być laska lub wersja zmielona),
  • kardamon,
  • goździki,
  • miód.

Na początku przygotuj kogiel mogiel z 2 jajek. Na patelnię daj goździki, kardamon i cynamon, jeśli używasz laski. Do osobnego garnuszka wlej piwo i zacznij go grzać wraz z podgrzanymi goździkami, kardamonami i cynamonem. Do tego dodaj trochę miodu. Na koniec dodaj kogiel mogiel.

Pamiętaj, żeby nie przesadzić z podgrzewaniem piwa – to kolejny rodzaj napoju, który nie powinien się zagotować, tym bardziej jeśli ma on działać w sposób leczniczy. Jeśli w Twoich posiłkach lub składnikach są jakieś witaminy, a zaczniesz całość gotować, witaminy po prostu znikną.

grzane piwo przepis

Domowe grzane wino czy grzane piwo to idealny sposób na przeziębienie, a także na zimniejsze dni jesienią i zimą. Grzańce znane były już w czasach starożytnego Rzymu, wtedy także przygotowywano je na bazie wina. W tamtych czasach używano specjalnych naczyń do grzańca. Zaprawiano wtedy wino miodem pitnym, olejkami różanymi lub korzennymi dodatkami.

W Polsce, grzaniec stał się popularny w roku 1595. W tym roku, autor „Herbarza polskiego” zalecił picie grzańca na rozgrzewkę i dla wzmocnienia organizmu. Przechowywano je w zamkniętych, glinianych naczyniach. Najpopularniejszym grzańcem w tamtym czasie był z pewnością miód pitny, a jego historia liczy sobie ponad tysiąc lat! Wszystkie przepisy były bardzo cenne, każdy chciał wiedzieć jak zrobić dobry grzaniec. Zapisywano go niejednokrotnie w posagu lub nawet w testamencie. Jak dobrze dla Was, że teraz istnieje Internet, dzięki czemu możesz przeczytać jak zrobić grzane wino w każdej chwili!

Podstawą każdego grzańca jest wino czerwone, zdarza się, że miesza się go z winem białym. Najlepiej spisują się tutaj hiszpańskie wina. Można użyć także te, pochodzące z Francji, Chile czy Włoch. To przede wszystkim wina z tych krajów mają bardzo głęboki smak, dzięki czemu grzaniec ma wyjątkowy smak. Grzaniec nie jest także jedynym napojem na rozgrzanie. Zawsze w okresie zimy można spróbować wyjątkowego smaku kawy czy herbaty z dodatkiem jakiegoś alkoholu – rumu lub likieru. Doskonale smakuje i rozgrzewa m.in. kawa z dodatkiem Baileys’a. Szczególnie przypadnie ten smak kobietom, które lubią połączenia słodkiego ciasta i gorzkiej kawy.

Jeśli zamiast grzańca, wolisz rozgrzewającą herbatę, to wino również może być dobrym dodatkiem! Sprawdź nasz wpis – Rozgrzewające herbaty.