Jägermeister jest gorzkim, aromatycznym i słodkim likierem o ziołowym smaku wywodzącym się z Niemiec. W jego skład wchodzi ponad 50 różnych ziół, a ich receptura i dokładna mieszanka są utrzymywane w tajemnicy. Jägermeistera zna bardzo dużo osób, również ze względu na to, że serwowany jest praktycznie w każdym barze i klubie.
Jägermeister’a, którego przygotowywać w swoim domu najlepiej jest mocno schłodzić niezależnie od tego w jaki sposób będziesz go przygotowywać. Wrzuć go do zamrażarki, będzie idealny!
Jak mówi klasyk – pić trzeba umić. Trzeba też widzieć w jaki sposób i z czym pić Jägermeistera. Sprawdź nasz wpis i dowiedz się z czym będzie smakował najlepiej!
Spis treści
Kilka słów o Jägermeisterze
Jägermeister jest produkowany już od 1934 roku w Wolfenbüttel – to dzięki niemu to miasto stało się atrakcją turystyczną.
W składzie tego ziołowego likieru możemy znaleźć m.in. imbir, anyż, kolendrę, szafran, jałowiec, cynamon, skórę pomarańczową i żeń-szeń. Wszystkie te przyprawy są mielone, a później macerowane w wodzie oraz alkoholu przez 1 – 2 dni. Następnie całość jest filtrowana, po czym w dębowych beczkach leżakuje przez 12 miesięcy. Ostatni etap produkcji popularnego Jägera to dodawanie cukru, karmelu i alkoholu.
Jägermeister wśród likierów wyróżnia ziołowy smak, ale również swoją mocą. Ma on aż 35% stężenia alkoholu, co na grupę likierów jest dość duże.
Jägermeister często jest wypijany po ciężkim obiedzie, aby ułatwić trawienie czy w trakcie przeziębienia, żeby zmniejszyć objawy choroby. Pomimo posiadania tak dużej ilości ziół w składzie i wszechobecnym przekonaniom, nie udowodniono żadnych właściwości leczniczych. Jest on spożywany tylko dla przyjemności!
Czysty
Nic nie smakuje tak dobrze jak czysty Jägermeister wypity na raz z kieliszka. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś – to jest właśnie Twój moment! Pamiętaj – najlepiej pij go w zmrożonych kieliszkach. Sprawdź, czy Ci siądzie, a jeśli nie, to sprawdź kolejne możliwości przygotowania go w formie drinków poniżej!
Z colą
Klasyczny drink. Cola jest jednym z najbardziej podstawowych dodatków wszelkiego rodzaju alkoholi, a do Jägermeister’a również będzie idealnie pasować! Zbyt podstawowo? No to sprawdź pozostałe!
Z redbullem
Bardzo popularny sposób podania Jägermeister’a – nie dość, że mocno ziołowy i delikatnie gorzki, to jeszcze słodziutki od energetyka. Mamy jednak nadzieję, że uda się zmienić kulturę picia i ten ziołowy likier będzie pity z innymi dodatkami niż z napojem energetycznym.
Rum + sok pomarańczowy
Ciekawy kwaskowaty drink z wykorzystaniem:
- 50 ml Jägermeister’a,
- 50 ml rumu,
- 50 ml świeżego soku pomarańczowego,
- cytryna.
Wszystkie składniki wlewamy do szklanki napełnionej kostkami lodu i mieszamy. Dekorujemy plasterkiem cytryny lub grejpfruta.
Jäger + piwo imbirowe
Prosty i szybki w przygotowaniu drink, do którego potrzebujesz niewiele składników:
- 150 ml piwa imbirowego,
- 50 ml Jägermeister’a.
Do szklanki wypełnionej lodem dodajemy piwo i likier ziołowy.
Tonik + sprite
Mocny drink, do którego potrzebujesz
- 50 ml Jägermeistera,
- 100 ml Toniku Ginger Ale,
- 100 ml Sprite’a,
- limonka.
Do szklanki wrzucamy kostki lodu, dodajemy sok z połowy limonki i dodajemy Jägermeistera, tonik Ginger Ale i Sprite’a. Dodajemy plasterki limonki
Wódka + grenadina + Sprite
Równie bardzo mocny drink, który może w pewnym momencie pozbawić Cię świadomości i urwać Twój film niczym na osiemnastce kolegi. Potrzebujesz:
- 40 ml wódki,
- 30 ml Jägermeister’a,
- 15 ml Grenadiny,
- 80 ml Sprite’a,
- limonka lub cytryna.
Wszystkie składniki wlewamy do szklanki (np. do szklanki typu highball) około 300 ml uzupełnionej lodem. Całość dokładnie mieszamy i dolewamy Sprite’a. Na koniec dodajemy limonkę lub cytrynę.
Do przygotowania tego drinka możemy użyć shaker’a, który ułatwi mieszanie.
Sprite (lub tonik) + syrop truskawkowy + sok z cytryny
Drink, dzięki któremu poczujesz zarówno gorzki, słodki i kwaśny smak. Do przygotowanie będziesz potrzebować blender i poniższe składniki:
- 50 ml Jägermeistera,
- 75 ml Sprite’a lub tonika,
- 25 ml syropu truskawkowego,
- 50 ml soku z cytryny,
- mrożone truskawki.
Do blendera wrzucamy kilka zamrożonych truskawek, dodajemy Jägermeister, syrop truskawkowy oraz sok z cytryny. Blendujemy całość do gładkiego musu. Przelewamy do szklanki z lodem. Uzupełniamy Sprite’m lub tonikiem. Dekorujemy plasterkami cytryny.
Syrop czekoladowy + whisky
Mocny, eksperymentalny i ciekawy drink, który możesz przygotować z:
- 100 ml Jägermeister,
- 100 ml syropu czekoladowego,
- 50 ml whisky szkockiej.
Wszystko wrzucamy do shakera, a po dokładnym wymieszaniu przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Można dodać również syrop klonowy do smaku.
Z czym pić Jägermeister’a?
Oprócz powyższych propozycji z czym pić Jägermeister, możesz kombinować też we własnym zakresie. Mówi się, że powinno się go łączyć z takimi składnikami, które będą kontrastowe dla słodko-gorzkiego smaku Jägermeister’a. Będą do niego pasować więc cytrusy, czy kwaśne soki. Dobrym wyborem będzie sok pomarańczowy, sok grejpfrutowy, imbir czy sokiem ananasowym. Można również dodawać tonik lub Ginger Ale (tonik o smaku imbiru) czy innymi składnikami tego typu.