Od dawna męczą nas zwykłe kanapki z masłem, szynką i serem. Ani to romantycznie kuszące ani seksownie zaskakujące w smaku. Dlatego raz na jakiś czas (żeby dawkować sobie tę przyjemność) sięgamy po różnego rodzaju pasty kanapkowe. Przepis na pastę z makreli wędzonej jest u nas już od dawna, poznany oczywiście od rodziny. Nie jest on praktycznie w ogóle skomplikowany i w swojej prostocie po prostu idealny. Sprawdź przepis na naszą pastę z makreli wędzonej do smarowania!
Spis treści
Przepis na pastę z makreli
Pasta z makreli, to trochę taka pasta jajeczna, którą również przygotowujemy. Niemniej jednak – pasta z makreli jest zdecydowanie bardziej aromatyczna i zaskakująca w swoim smaku.
Składniki
- 6 jajek
- około 2 łyżki majonezu
- łyżeczkę musztardy delikatesowej do smaku
- 1 tuszka makreli wędzonej lub puszka makreli w oleju
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- zielona cebulka lub szczypiorek (opcjonalnie)
- ogórki kiszone (opcjonalnie)
Instrukcje
- Gotujemy jaja na twardo (około 9-10 minut gotowania), a następnie pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy ze skorupki. W międzyczasie obieramy makrelę zarówno ze skóry jak i z ości, przekładamy ją do miski i rozdrabniamy widelcem – oczywiście wędzona makrela może zostać zastąpiona makrelą z puszki, wtedy jedyne co musisz zrobić, to rozdrobnić tuńczyka widelcem.
- Cebulę obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
- Jajka ugotowane na twardo, makrelę i cebulę mielimy w maszynce do mielenia na średnich oczkach.
- Następnie dajemy łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy, opcjonalnie ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę i całość dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną pastę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta z makreli wędzonej powinna zostać zjedzona w ciągu 3 dni od jej zrobienia. Podczas przechowywania trzeba zamknąć ją szczelnie w zamykanym opakowaniu lub zostawiając w misce przykrytej folią aluminiową czy spożywczą.
Pastę z makreli można jeść zarówno na śniadanie, kolację, a także jako prostą i szybką przekąskę. Dowolności jest wiele, a Ty wybierasz jak ją chcesz jeść!
Pasta z makreli wędzonej sprawdzi się również idealnie jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Pasta z makreli z puszki
Oczywiście wykorzystując nasz przepis możesz również wykorzystać makrelę z puszki. Nie będzie się to niczym różnić od wędzonej makreli, a Ty oszczędzisz nieco czasu na wyciąganiu ości i obieraniu skóry z makreli. Makrela wędzona jest według nas mimo wszystko lepszym składnikiem tej pasty.
Jak zrobić pastę z makreli – wideoporadnik
Sprawdź również w jaki sposób przygotować pastę z makreli w naszym wideoporadniku!