Dieta ketogeniczna to nie lada wyzwanie. Przyjmując tę dietę na klatę, musisz odpuścić bardzo wiele produktów, które na co dzień się spożywa. W przypadku mojego podjęcia diety keto, najbardziej brakowało mi bułek, które były w moim codziennym jadłospisie. Z tego powodu musieliśmy wynaleźć przepis na keto bułki, który będzie: prosty, niedrogi (keto bułki z mąki migdałowej są o niebo droższe), smaczny i pro ketowy. No i właśnie taki przepis jest poniżej. Sprawdź!

Składniki
- pół szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki babki jajowatej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki siemienia lnianego (może być mielony lub w całości)
- 2 jajka
- 2 białka jajek
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- pół szklanki wrzącej wody
Instrukcje
- Jeśli masz siemię lniane w całości, pokrój je bardzo drobno lub rozgnieć go w moździerzu.
- Do miski dodaj wszystkie suche składniki – mąkę kokosową, łuskę babki jajowatej, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Dodaj jajka i białka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Łyżką wymieszaj całość.
- Następnie dodawaj wrzącą wodę mieszając. Dodawaj ją po trochu, możliwe, że nie będziesz potrzebować połówki szklanki – albo więcej albo mniej. W naszym przypadku potrzebowaliśmy trochę więcej niż pół szklanki przegotowanego wrzątku. Będzie wystarczająco wody, gdy ciasto zacznie się ze sobą lepić w całości, jeśli łamie się, oznacza to, że wciąż jest zbyt suche i potrzebna jest większa ilość wody.
- Z ciasta uformuj kulki – możesz zrobić 4 mniejsze (takie jak na naszym zdjęciu) lub 2 porządne.
- Nasze keto bułki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy górę posmarować rozbitym żółtkiem i posypać ulubionymi nasionami – w naszym przypadku to słonecznik (jedynie to zostało w naszej szafce), ale idealnie spiszą się również pestki dyni czy sezam.
- Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut – aż do momentu zarumienienia na złoty kolor. Przed wyciągnięciem z piekarnika wbij do bułki patyczek, żeby sprawdzić czy bułki na pewno się upiekły. Pamiętaj, że jeśli zrobisz większe bułki, najprawdopodobniej będzie trzeba również dłużej je piec.
Od razu odpowiadając na pytanie – bułki nie rosną w piekarniku, można je więc położyć niedaleko od siebie (jeśli na przykład zwiększasz proporcje, żeby zrobić więcej bułek).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w środku może wydawać się zakalcowe / wilgotne – gdy nasze keto bułki ostygną, będą już dużo lepsze.
Bułki nie są słodkie, choć jest od nich wyczuwalna nuta kokosu i pachną w 100% jak kokosanki.
Przepis na keto bułki z mąki kokosowej – wideo
Sprawdź jak przygotować powyższy przepis w naszym filmiku!