Jak zrobić pączki

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla

przepis na paczki

 

Tłusty czwartek przypada w 2020 roku na 26 lutego, ale nie ważne czy chcesz zrobić pączki na tłusty czwartek czy tak po prostu dla swoich domowników – musisz mieć przepis jak zrobić pączki. Przeczytaj nasz krótki poradnik na ten temat, w którym dowiesz się jak zrobić pyszne pączki – zaczynając od przepisu, aż po sposób smażenia, nadziewania. To będą najlepsze domowe pączki!

Pączki przepis

Składniki:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka
8 dkg drożdży (używaj świeżych drożdży, bo takie są najlepsze!)
1 kg mąki (mąki typu 650)
1 kieliszek rumu
1 kieliszek wódki
olejek rumowy
1 cukier waniliowy (wanilinowy)
10 dkg rozpuszczonego masła
Skórka z cytryny (niewymagane) 

Sposób przygotowania:

Jajka i cukier ubijamy ze sobą. Dodajemy do tego pozostałe składniki, które mamy powyżej – kilo mąki, rum, drożdże, masło, wódka, olejek rumowy, cukier waniliowy i rozpuszczone masło. Jeśli chcemy użyć też skórki z cytryny – po oparzeniu skórki, ścieramy ją na tarce. Ugniatamy z całości ciasto, co trwa zazwyczaj około 15 minut. Tak wyrobione ciasto najlepiej pozostawić w ciepłym miejscu na około półtorej godziny. Po upływie czasu, ciasto będzie miało podwojoną objętość. Wyrośnięte, można jeszcze delikatnie odgazować. Aby to zrobić, trzeba wziąć ciasto na stolnicę, przez chwilę je wyrabiać przy uderzaniu pięścią. Jeśli jesteś zestresowany / zestresowana to idealne zadanie dla Ciebie! 

Nadzienie do pączków

Jakie będzie najlepsze? Takie jak lubisz! Może Cię ponieść fantazja.

Najbardziej popularna jest oczywiście marmolada, ale bardzo często można się spotkać z takimi nadzieniami jak chociażby budyń, masa kajmakowa, masło orzechowe czy nutella. 

Jak nadziewać pączki?

Mamy tutaj dwa sposoby na nadziewanie pączków. Kiedyś nie używano teraz już wszędzie dostępnych szpryc cukierniczych, więc sposób był prosty.

  1. Pierwszym sposobem jest uformowanie z ciasta małego placuszka (jeśli chcemy mieć okrągłe pączki), lub większego placuszka (w przypadku większego pączka, który tradycyjnie występuje w cukierniach). Oba typy powinny mieć grubość 8mm – 10 mm. Na takie ciasto, na środek dajemy nadzienie, a następnie “zawijamy”, tak aby z żadnej strony nie powstała nam dziura, przez którą wszystko nam wypłynie.
  2. Drugim sposobem jest uformowanie pączka, a następnie albo od razu użycie szprycy z nadzieniem lub po skończeniu smażenia.

Na czym smażyć pączki?

Nasze pączki najlepiej smażyć w głębokiej patelni lub w bardzo szerokim garnku. Do samego smażenia używa się oleju, smalcu lub oleju kokosowego.

Smalec jest najlepszy do smażenia pączków, ale pozostawia on delikatny, zwierzęcy posmak, dlatego bardzo często łączy się go z olejem w proporcji 2:1.

Jeśli smażysz pączki, które nadziewałeś/nadziewałaś przed usmażeniem, musisz pamiętać, żeby dodać do tłuszczu pół kieliszka octu do jeszcze zimnego tłuszczu. Dzięki temu, Twoje pączuszki nie pękną w trakcie smażenia.

Jak smażyć pączki

Bardzo ważnym jest, żeby wrzucać pączki do oleju tą stroną, która była na górze w czasie wyrastania ciasta.

Temperatura smażenia pączków nie powinna przekroczyć 180 stopni Celsiusza.

Jak sprawdzić czy olej na pączki ma odpowiednią temperaturę?

Weź troszkę ciasta i wrzuć go do oleju w garnku czy patelni. Jeśli ciasto wypłynie od razu na powierzchnie – mamy idealną temperaturę do smażenia.

 

jak zrobić pączki

Jak długo smażyć pączki

Trudno ocenić ile dokładnie zajmie Twoim pączkom otrzymanie idealnego koloru, który powinien mieć każdy pączek. Dla nas wyznacznikiem dobrego wysmażenia jest złoty kolor, który można uzyskać po kilku sekundach smażenia z każdej strony. Biała obwódka między połowami zależy od odpowiedniego wyrobienia ciasta, to w jaki sposób wyrosło i od oczywiście temperatury samego tłuszczu. Jeśli będziesz trzymać się informacji powyżej – Twoje pączki będą wyglądać IDEALNIE.

Jak pozbyć się tłuszczu z pączków

Po usmażeniu, najlepiej wyłożyć pączki na kuchenny papier ręcznikowy i na chwile je tam zostawić (15 minut powinno wystarczyć). Pączki odsączą się, a Ty możesz przejść do dekorowania za pomocą… czego tylko chcesz!

Dekorowanie pączków

Jakkolwiek nie przystroisz swoje pączki – na pewno będą pyszne.

Pamiętaj jednak, że ciepłe pączki lukrujemy, a dopiero gdy przestygną możemy użyć cukru pudru. W ten sposób, cukier puder się nie namoczy i będziesz mieć pyszne pączki.

Jak zrobić lukier?

Potrzebujesz do tego szklankę cukru pudru i 3 łyżki gorącej wody. Całość wymieszaj bardzo szybko, dokładnie. To co powstanie w Twojej misce, to masa, która jest lukrem!

Jak powstrzymać się od jedzenia pączków non stop?

NIe da się, dlatego uważaj na ten przepis! Pojedynczy pączek ma 400 kcal, więc to idealna odskocznia od “noworocznych postanowień”. Pewnie kiedyś ktoś mądry powiedział, że to jest ten moment poddania się w postanowieniach, a za półtoramiesięczny trud, powinno się dostać ogromny benefit.

Ważne informacje o pączkach:

  • jeśli będziesz używać zbyt dużej temperatury, Twoje pączki może i będą idealnie złote na zewnątrz, ale w środku będzie surowy. Pamiętaj, że to wnętrze się liczy!
  • Pączki nie powinny być zbyt słodkie, bo mogą się szybko przypalić. Jeśli znowu będą za mało słodkie – pozostaną blade. ponieważ szybko się przypalą. Z drugiej strony mało słodkie mogą pozostać blade.
  • Jeśli podczas smażenia pączków, z Twojego oleju zacznie dymić i nieprzyjemnie pachnieć – wymień go natychmiast. Nigdy nie powinno się smażyć na tej samej partii tłuszczu, nawet jeśli masz taki tłuszcz, który jest do tego przeznaczony.
  • Nie używaj ponownie tłuszczu, na którym wcześniej smażyłeś / smażyłaś swoje pączki. To usmażeniu, traci on swoje właściwości i zwiększa się ryzyko zachorowania na raka.
  • Cierpliwości! Nie smaż dużej ilości pączków naraz. Pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, nie powinny się ze sobą stykać.
  • Pamiętaj też, że za każdym razem, gdy dodajesz zimne i nieusmażone ciasto, temperatura tłuszczu maleje, przez co musisz kontrolować ją praktycznie cały czas. Możesz zrobić to za pomocą termometra cukierniczego.
  • Możesz zaryzykować i do rozgrzanego tłuszczu dodać surowego ziemniaka – tym sposobem, masz pewność, że tłuszcz się nie przypali!
  • Nie używaj zbyt dużej ilości mąki podczas wałkowania ciasta. Musi być ono luźne i dobrze napowietrzne, inaczej pączki będą zbyt twarde.
  • Pączki można też usmażyć w… piekarniku. Wtedy do składników dodaj trochę margaryny, żeby nie spalić ich w wysokiej temperaturze i zrób #fitpączki
  • Tłusty czwartek jest raz do roku, ale potem przez 365 dni musisz zrzucić to co zjadłeś / zjadłaś jednego dnia
  • Średnio każdy z nas je 2,5 pączka w Tłusty Czwartek, a to 100 milionów w skali całego kraju
  • Jeden pączek ma tyle samo kalorii co 1 kg jabłek.

 

Ostatnio byliśmy też w jednej z nowych paczkarni w Czechowicach-Dziedzicach – Pączki w Maśle. Przeczytaj czy było warto!

CIEKAWE ARTYKUŁY

Jak zrobić grzańca

Jak zrobić grzańca

Grzańca można przygotować na wiele sposobów. Zimą czy jesienią, grzane wino czy grzane piwo zawsze poprawiają nam nastrój.

Rodzaje win

Rodzaje win

Sprawa właściwego podziału win, czyli tzw. klasyfikacji, jest dość skomplikowana i zależy od tego, jakie cechy wina, czyli tzw. wyróżniki klasyfikacyjne, zostaną wzięte za podstawę podziału.

SPRAWDŹ POZOSTAŁE WPISY NA BLOGU


 

 

Hej, jesteśmy dwójką smakoszów, którzy… zjedzą wszystko żeby sprawdzić, czy aby na pewno jedzenie w restauracji w której chcesz zjeść jest bezpieczne.

Sprawdzaj nasze soszjale i stronę żeby wiedzieć więcej!