Cateringi dietetyczne uwielbiają je robić, a zamawiający dietę pudełkową kochają je jeść! To ciasto marchewkowe, które idealnie wpasowuje się w ideę zdrowego odżywiania – nie ma w nim składników, które może zaburzyć dietetyczne feng shui. Sprawdź jaki przepis przygotowujemy dla siebie, a potem zrób go we własnej kuchni! To ciasto nie posiada również biszkoptu, co czyni je po prostu dietetycznym.
Proporcje, które są określone w przepisie są idealne dla brytfanki (blaszki) o rozmiarze 20 x 30 cm.
Składniki
- 3,5 szklanki startej marchewki (około 40 dkg marchewki)
- 1 szklanka mąki wrocławskiej
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 125g serka śmietankowego kanapkowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- orzechy włoskie do dekoracji
- szczypta soli
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
- Zetrzyj marchewkę na małych oczkach i przełóż do miski. Oddziel żółtka od białek do dwóch różnych szklanek. Do marchewki dodaj żółtko, olej oraz miód i dokładnie wymieszaj.
- Teraz dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Wymieszaj bardzo dokładnie.
- Ubij białko na sztywną pianę (w czasie ubijania możesz dodać szczyptę soli, żeby piana była trwalsza). Dołóż ją do mieszanki marchewki i bardzo delikatnie wymieszaj całość.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Powoli wylej ciasto marchewkowe na blaszkę i piecz przez 45 – 50 minut. Co jakiś czas kontroluj ciasto, żeby się nie spaliło, a na koniec pieczenia sprawdź wykałaczką czy ciasto na pewno się upiekło. Jak już wszystko będzie w porządku, odłóż ciasto do wystudzenia.
- Teraz przygotujemy krem. Śmietankowy serek kanapkowy i masło orzechowy zmiksuj ze sobą. Gdy będziesz mieć już jednolitą masę, zacznij wykładać równomiernie na ciasto.
- Górę możesz posypać pokrojonymi drobno orzechami włoskimi.
Ten przepis jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim każda kulinarna fajtłapa!
To jak? Próbujemy?