Mamy jeden przepis, z którego zawsze korzystamy, gdy tylko chcemy przygotować makowca z gotowej masy makowej. Nieco go modernizowaliśmy, żeby przyrządzić go jeszcze lepiej, więc sprawdź, w jaki sposób go robimy!
Przepis jest na 3 sztrucle. Jeśli chcesz ich zrobić więcej lub mniej, to bez problemu z proporcji przygotujesz go!
Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej?
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 180 ml mleka letniego
- 150 g masła – roztopionego i przestudzonego
- 6 jajek
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę cukru wanilinowego
- puszka masy makowej (najlepiej Helio)
Instrukcje
- Rozrabiamy drożdże z mlekiem i dajemy nieco mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
- Do misy dajemy wszystkie składniki, tj. mąkę, roztopione masło, żółtka, sól, cukier, cukier waniliowy, sól i wcześniej przygotowane drożdże. Wszystko wyrabiamy bardzo dokładnie. Następnie odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy masę makową. W misce ubijamy białko na sztywno. Następnie po łyżce dodajemy masę makową z puszki i mieszamy bardzo dokładnie.
- Dzielimy wyrośnięte ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3 mm. Nakładamy masę makową i zawijamy. Zawijając naciskamy na ciasto dość mocno, żeby makowiec za bardzo nie popękał. Końcówki ciasta możemy nieco ścisnąć, żeby nie wypłynęła masa makowa. Przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (musi być keksówka, bo makowiec straci swój kształt).
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 – 40 minut do ładnego zarumienienia. Tryb góra-dół.
Jeśli ciasto podczas wyrabiania jest zbyt wilgotne i lepi się do rąk – bez problemu dodawaj mąkę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję!
Całość możesz posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier.
Jaka masa makowa jest najlepsza?
Z naszych obserwacji i kilkukrotnego przygotowywania tego makowca, możemy stwierdzić, że najlepiej sprawuje się masa makowa z firmy Helio (dostępne m.in. w Kauflandzie).