Negroni to jeden z najpopularniejszych drinków we Włoszech – zaraz obok Aperola Spritz oraz Hugo. Przechadzając się włoskimi uliczkami ciężko jest nie zauważyć typowych włochów, którzy zamawiają negroni jako swój aperitif pobudzający apetyt. Sprawdź klasyczny przepis na negroni!
Negroni – składniki
Składniki, które są potrzebne do negroni to:
- 1 jednostka Ginu,
- 1 jednostka Campari,
- 1 jednostka Wermuthu rosso,
- lód,
- pomarańcza.
Te składniki połączone ze sobą gwarantują idealnie przygotowane negroni!
Negroni – przepis
Składniki
- 30 ml ginu
- 30 ml Campari
- 30 ml wermuthu rosso
- 3 kostki lodu
- pół plasterka pomarańczy
Instrukcje
- Do szklanki wlewamy gin, Campari, Wermuth rosso.
- Dodajemy lód, a następnie mieszamy przez około 20 sekund.
- Dekorujemy pomarańczą.
Czas przygotowania tego drinku to raptem chwila, a naprawdę warto!
Drink, który powstanie z tych składników ma charakterystyczny smak. Można tu poczuć wyraźną gorycz pomarańczowego Campari i ziołowe aromatu wermutu. Jeśli dojdziesz do wniosku, że chcesz delikatnie złagodzić smak drinku, możesz dodać do niego nieco wody gazowanej (według proporcji z powyższego przepisu powinno to być maksymalnie 30 ml).
Negroni oczywiście doczekało się swoich modyfikacji, m.in. jest to negroni sbagliato (podobno powstał przez przypadek, stąd nazwa – „sbagliato” oznacza „błędny”) .
Jak powstało negroni?
Ten floriański koktajl, który zna każdy barman na świecie powstał ponoć w 1919 roku. Według legendy tego drinku, włoskiemu hrabiemu znudziło się picie ciągle tego samego drinki (campari i czerwony wermut) i kazał swojemu barmanowi przygotować coś ciekawego (czyli instrukcja brzmiała „zaskocz mnie” – podobnie jak połówka prawie każdego z nas). Barman do przepisu dodał gin i w taki sposób powstało właśnie Negroni.
Jaki wermut do negroni?
Do przygotowania negroni powinniśmy uzbroić się w czerwony, słodki wermut. Odpowiednie będzie np. Martini Rosso.