Negroni – przepis na drink

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Negroni – przepis na drink

Negroni to jeden z najpopularniejszych drinków we Włoszech – zaraz obok Aperola Spritz oraz Hugo. Przechadzając się włoskimi uliczkami ciężko jest nie zauważyć typowych włochów, którzy zamawiają negroni jako swój aperitif pobudzający apetyt. Sprawdź klasyczny przepis na negroni!

Negroni – składniki

Składniki, które są potrzebne do negroni to:

  • 1 jednostka Ginu,
  • 1 jednostka Campari,
  • 1 jednostka Wermuthu rosso,
  • lód,
  • pomarańcza.

Te składniki połączone ze sobą gwarantują idealnie przygotowane negroni!

Negroni – przepis

Czas przygotowania tego drinku to raptem chwila, a naprawdę warto!

Drink, który powstanie z tych składników ma charakterystyczny smak. Można tu poczuć wyraźną gorycz pomarańczowego Campari i ziołowe aromatu wermutu. Jeśli dojdziesz do wniosku, że chcesz delikatnie złagodzić smak drinku, możesz dodać do niego nieco wody gazowanej (według proporcji z powyższego przepisu powinno to być maksymalnie 30 ml).

Negroni oczywiście doczekało się swoich modyfikacji, m.in. jest to negroni sbagliato (podobno powstał przez przypadek, stąd nazwa – „sbagliato” oznacza „błędny”) .

Jak powstało negroni?

Ten floriański koktajl, który zna każdy barman na świecie powstał ponoć w 1919 roku. Według legendy tego drinku, włoskiemu hrabiemu znudziło się picie ciągle tego samego drinki (campari i czerwony wermut) i kazał swojemu barmanowi przygotować coś ciekawego (czyli instrukcja brzmiała „zaskocz mnie” – podobnie jak połówka prawie każdego z nas). Barman do przepisu dodał gin i w taki sposób powstało właśnie Negroni.

Jaki wermut do negroni?

Do przygotowania negroni powinniśmy uzbroić się w czerwony, słodki wermut. Odpowiednie będzie np. Martini Rosso.