Lokal Ave Pizza kilkukrotnie znalazł się w TOP50 rankingu najlepszych pizzerii w Europie. Według jurorów, pizza jest chrupiąca i rozpływająca się, a w restauracji używa się włoskich składników.
W Ave Pizza można zamówić pizze z tradycyjnym, pomidorowym sosem lub białym. To tutaj pojawił się najcięższy wybór, ale w końcu daliśmy radę! Jak kelnerka nas poinformowała, pizze mają średnicę 30cm (nie ma takiej informacji w menu) i bez problemu jedna osoba wszamie jedną pizzę.
Zamówiliśmy pizze Gustosa (mozzarella, gorgonzola, cebula, pikantne salami) oraz Montana (sos pomidorowy, mozzarella, kurki, Grana Padano, prosciutto crudo), a dodatkowo piwo i Aperol Spritz.
Pierwsze były podane napoje – na obsługę nie musieliśmy czekać długo, co jak najbardziej na plus przy takich upałach jak w czasie wizyty w Ave Pizza.
Piwo butelkowane smakuje wszędzie tak samo, ale tutaj na duży plus pokal, który nie jest często widziany w restauracjach nie związanych typowo z alkoholem.
Aperol Spritz okazał się być fest mocny, nie oszczędzali na alkoholu, co dla nas również na plus.
Bardzo szybko dotarły do nas również nasze pizze, które zamówiliśmy.
Ekstra cienkie i chrupiące ciasto, typowo włoskie dodatki do pizzy, co dla nas przeogromnym plusem. Uwielbiamy pizzę, zamawialiśmy już bardzo dużo włoskich placków z dodatkami typowo polskimi (kabanosy, pierś z kurczaka, curry itd.), ale to, co dla nas się liczy to prawdziwa włoskość pizzy. Smakowo bardzo trafili w nasze gusta i możemy założyć się, że trafią oni do większości klientów.
Gustosa delikatnie ostra z wyczuwalnym aromatem gorgonzoli, która nie zabijała smaku całości. Sezonowa pizza Montana z mocnym i dobrym aromatem kurek (na pewno świeżych, a nie mrożonych) dopełniona prosciutto i parmezanem. Całość idealnie do siebie pasowała i komponowała się z naszymi napojami.