Ciasto truskawkowe pole poznaliśmy w cateringu dietetycznym, ale pod nazwą „szpinakowa kostka„. To ciasto to nic innego jak biszkopt z dodatkiem szpinaku i mus truskawkowy. Przygotowanie jest bardzo łatwe, ale trzeba pamiętać o niektórych rzeczach.
Przygotowując to ciasto szpinakowe z truskawkami:
- pieczemy biszkopt na dużej blasze o rozmiarze 23 x 34 cm,
- śmietankę 36% powinieneś mocno schłodzić przed ubijaniem,
- ciasto lepiej przygotowywać dzień przed jedzeniem, żeby mus mógł stężeć,
- musisz uzbroić się w cierpliwość, bo biszkopt i mus muszą się schłodzić, zanim będziesz z nią dalej działać.
Nie ma co przedłużać – sprawdź przepis!
Przepis na ciasto szpinakowe z truskawkami
Składniki
- BISZKOPT
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 150 ml oleju
- 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- 260 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- PIANKA
- 700 g świeżych truskawek (lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (powinna być taka na 500 ml wody, jeśli nie znajdziesz takiej, to kup dwie galaretki truskawkowe)
- 500 ml śmietanki 36% (lub 30%) – powinna być mocno schłodzona
Instrukcje
- Zanim zaczniemy, ważne, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Szpinak i olej miksujemy blenderem na jednolitą papkę.
- Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka do otrzymania gęstej piany. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy po kolei żółtka i wciąż ubijamy. Dodajemy papkę szpinakową i ubijamy, aż masa będzie jednolita. Przesypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek i delikatnie mieszamy całość. Powinniśmy otrzymać gęste i napowietrzone ciasto, które konsystencją przypomina biszkopt.
- Rozlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec sprawdzaj ciasto czy nie przypieka się za bardzo. Możesz sprawdzić swój biszkopt patyczkiem – jeśli po wbiciu i wyciągnięciu pozostaje on suchy, to biszkopt jest już upieczony (to tzw. test suchego patyczka). Wyciągamy upieczony biszkopt szpinakowy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Truskawki kroimy na mniejsze kawałeczki. Dajemy je do garnuszka razem z cukrem i sokiem z cytryny lub limonki. Doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy cukier (musimy dodawać stopniowo cukier), a następnie zdejmujemy z palnika. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego musu. Do jeszcze ciepłego musu dodajemy galaretkę w proszku i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na około 2-3 godzin, żeby mus zgęstniał.
- Ubijamy śmietankę i dodajemy schłodzony mus z truskawek. Delikatnie mieszamy.
- Z biszkopta odcinamy wierzch ciasta – nie musi być bardzo dużo, ale tak, żeby był widoczny ładny zielony biszkopt. Rozlewamy mus truskawkowy i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Kostkę szpinakową możemy skwitować bardzo krótko – pyszne ciasto! Następnym razem musisz spróbować!
Instrukcja dla truskawkowego pola
Sprawdź jak go przygotować w poradniku wideo!