W dzisiejszym zabieganym świecie, gdy nieraz ciężko jest w jednej dobie pomieścić obowiązki domowe i pracę zawodową, wiele osób decyduje się na ułatwienie sobie codzienności, m.in. zamawiając jedzenie na wynos. Czas zaoszczędzony przez brak potrzeby robienia zakupów i gotowania, można spędzić z przyjaciółmi, dziećmi lub po prostu relaksując się na kanapie.
Są gusta i guściki, każdy z nas inaczej wyobraża sobie swój wymarzony obiad, a obecnie wachlarz opcji jest naprawdę szeroki — od zup i ramenów, przez klasyczne zestawy z ziemniakami i surówką, makarony, dania z ryżem, po sałatki z różnymi dipami. Firmy cateringowe i restauracje, by się wyróżnić, muszą zatem sprostać wyzwaniu, oferując nie tylko zdrowe, smaczne i sycące posiłki, ale także zapewniając odpowiednie do serwowanych potraw opakowania. W końcu istotny jest nie tylko smak, ale też sposób podania, wygoda i to, czy w transporcie udaje się zachować świeżość i temperaturę jedzenia. Tutaj główne skrzypce grają pojemniki cateringowe — cisi bohaterowie nowoczesnej gastronomii.
Nie sposób więc nie zauważyć, że pojemniki cateringowe pełnią fundamentalną rolę, ponieważ to w nich jedzenie spędza ostatnie chwile przed dotarciem do odbiorcy. Na jakie aspekty pudełek na wynos warto zwrócić uwagę przed wyborem idealnej opcji dla swojej gastronomii?
Istotne jest, by potrawy zachowały swoją świeżość i temperaturę — by np. sałata chrupała, pieczywo nie było wyschnięte, a ser zimny i niesmaczny. Pojemniki muszą mieć możliwość szczelnego, wygodnego zamknięcia lub opcję zgrzania z pomocą dedykowanego sprzętu.
Nie możemy zapominać o estetyce! Nie od dziś wiadomo, że ludzie jedzą także oczami, więc estetyczny odbiór posiłku jest bardzo ważny. Dobrze zaprojektowane pojemniki pozwalają potrawom wyglądać atrakcyjnie i apetycznie, mimo transportu. To przekłada się na zadowolenie klientów i pozytywne odczucia związane z lokalem.
Nie tylko wygląd, ale i praktyczność się liczy! W dodatku dla obu stron — klienta, jak i kucharza czy restauratora. Łatwe pakowanie, zamykanie, ergonomiczne kształty, a także możliwość stosowania w kuchenkach mikrofalowych czy zamrażarkach to ogromne atuty.
Nie możemy zapominać o ekologii! Coraz więcej klientów to świadomi konsumenci, zwracający uwagę na materiały, z których wykonane są pojemniki. Produkty biodegradowalne czy nadające się do recyklingu zyskują na popularności. W wielu przypadkach sprawdzają się zresztą tak samo dobrze lub nawet lepiej niż ich plastikowe odpowiedniki. Warto wszędzie tam, gdzie tylko to możliwe, stawiać właśnie na przyjaźniejsze dla środowiska surowce. Będzie to z korzyścią dla planety, ale także dla wizerunku restauracji.
W hurtowni opakowań jednorazowych Cantino można znaleźć szeroki wybór pojemników cateringowych, które spełniają wszystkie te warunki — pudełka o różnych kształtach, pojemnościach i możliwościach zamknięcia, wykonane z surowców, które szybko się rozkładają lub nadają się do recyklingu. Warto sprawdzić ich ofertę.