Słyszałeś już o tak dziwnie nazywającym się połączeniu piw? Z naszego artykułu dowiesz się, jak nalać piwo rżnięte i dlaczego się tak nazywa. Nie czekaj, tylko sprawdzaj nasz piwny poradnik! Pamiętaj również, że poniższa treść jest stworzona tylko dla osób pełnoletnich. Pamiętaj też, żeby nie pić alkoholu w ciąży i po jego spożyciu nie prowadzić samochodu.
Spis treści
Jak nalać piwo rżnięte?
Sposobów jest kilka. Są zarówno te, które możesz wykorzystać w domowym zaciszu lub na imprezie, chcąc zaimponować swoim gościom. Są również takie sposoby, które wykorzystają tylko specjaliści.
Podstawowe zasady, które musisz pamiętać
W piwie rżniętym ważne jest, aby nalewane piwa nie połączyły się ze sobą. Trzeba zaczerpnąć tutaj wiedzy z czasów szkolnych, kiedy na fizyce czy chemii nauczycielki mówiły nam, że im mniejsza temperatura, tym większa gęstość cieczy. Dlatego też piwo, które będzie na dole (zazwyczaj jest to jasne piwo) powinno być mocno schłodzone – można je przed nalewaniem dać np. na 20 minut do zamrażarki. Piwo ciemne powinno jednak być cieplejsze, dlatego wystarczy, jeśli po prostu damy je do lodówki. W taki sposób będzie nam łatwiej przygotować piwo rżnięte.
Dodatkowo, piwo ciemne powinno być nalewane powoli i ostrożnie, żeby nie doprowadzić do połączenia się tych dwóch trunków. Jeśli nie zachowamy ostrożności, to nasze trudy są marne.
Prosty domowy sposób
Do tego sposobu, oprócz dwóch piw i kufla, potrzebujesz również łyżkę.
Powoli nalewaj piwo do kufla, żeby nie zrobiła się duża pianka (niektórzy mówią o nalewaniu piwa pod kątem 45 stopni). Uzupełnij pół kufla i odstaw butelkę.
Teraz weź w jedną dłoń piwo ciemne, a w drugą łyżkę. Ułóż łyżkę nad kuflem z piwem, wybrzuszeniem do góry. Nalewaj piwo ciemne powoli na sam środek łyżki. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że drugie piwo nie chluśnie mocno do pierwszego i nie doprowadzisz do wymieszania trunków.
Napełnij kufel maksymalnie.
Otrzymasz idealnie oddzielone od siebie piwa i już teraz możesz rozkoszować się swoim rżniętym piwem!
Sprawdź nasz wideoporadnik, w jaki sposób to zrobić! Wykorzystaliśmy do niego czeskie piwo Kozel.
Półprofesjonalny sposób
Osoby zainteresowane browarnym przemysłem mogą mieć na swoim wyposażeniu specjalne sitko, które ułatwi nalewanie piwa rżniętego.
Po nalaniu pierwszego z piw, przez sitko przelewamy piwo ciemne.
Dzięki użyciu takiego sitka i odpowiedniej techniki, precyzji i cierpliwości otrzymamy idealnie oddzielające się piwa.
Profesjonalny sposób
Profesjonalni barmani czy tapsterzy są w stanie przelać z kega przez kran piwo rżnięte. W jaki sposób to robią?
Bardzo podobnie jak poprzednio – nalewają piwo jasne na dół kufla, a następnie bardzo powoli po ściance przelewają ciemne piwo, utrzymując kufel pod kątem 45 stopni.
Řezané pivo – pochodzenie nazwy
Efekt fajny – estetycznie, ale także smakowo. Poprzez połączenie dwóch rodzajów piw otrzymujemy całkowicie nowy smak piwa, który jest po prostu niespotykany. Skąd jednak pochodzi nazwa piwa rżniętego?
Piwo rżnięte jest nazywane również ”Řezané pivo”, “piwo rezane” lub “szeker” (ostatnia nazwa szczególnie często jest używana na śląsku). Samo określenie pochodzi z Czech oraz Słowacji. Nie jest to rodzaj piwa, a sposób nalewania tych trunków. Ciekawostką jest to, że piwo rżnięte jest popularne również w Wielkiej Brytanii – rolę czarnego piwa oczywiście obejmuje Guinness. Brytyjczycy nazywają ten sposób nalewania black and tan.
Piwo rżnięte było szczególnie promowane przez Kozela (czeskie piwo), które prowadziło swoją kampanię ”Mieszaj dwa z Czech”, nazywając to połączenie Kozel Mix, które przybiera rubinowy kolor.
Jeśli chcesz przygotować swoje piwo rżnięte, pamiętaj o tym, że powinieneś również mieć przy sobie swoje ulubione przekąski do piwa. Alkohol ma to do siebie, że lubi powodować głód. U nas najlepiej spisują się przekąski z ciasta francuskiego – bardzo syta przekąska, dzięki której można łatwo się najeść.
Daj znać jak wyszło Twoje rżnięte piwo!