Czasem mamy ochotę na coś bardziej fit i tu z pomocą przychodzą placki (lub placuszki, jak kto woli) ze skyrem! Sam jogurt typu islandzkiego ma bardzo dobry skład, dlatego też jest często wykorzystywany przez dietetyków, który opracowują plany dietetyczne dla swoich podopiecznych. Co najlepsze, te placuszki ze skyru możesz przygotować z ulubionymi dodatkami – dodaj co tylko lubisz!
Sprawdź jak zrobić ten prosty posiłek w kilku krokach!
Składniki
- 2 jogurty skyr waniliowe
- 55 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 2-3 g proszku do pieczenia (około pół łyżeczki proszku do pieczenia)
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
Instrukcje
- Do miski dajemy mąkę, 1 jogurt skyru waniliowego, jajko i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
- Następnie smażymy na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym niedużej wielkości placuszki na patelni naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę, żeby mieć ładnie podsmażonego na złoty kolor placuszka z obu stron.
- W przypadku grubszych placuszków, zalecamy smażyć je na małym ogniu, żeby w środku dobrze się dopiekły.
- Po usmażeniu przekładamy placuszki drugim skyrem i dodajemy ulubione owoce i bakalie. W naszym przypadku najczęściej są to truskawki, borówki, migdały i orzech włoski.
Smacznego!