Ciasto na pierogi

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Ciasto na pierogi

Pierogi zna chyba każdy i nie trzeba ich nikomu przedstawiać! Przepis, który stosujemy jest z nami już od pokoleń i na pewno będziemy go przekazywać dalej. Nie ma możliwości, żeby tak przygotowane pierogi się zepsuły! Sprawdź w jaki sposób przygotować idealne ciasto na pierogi, a farsz rób taki jak tylko sobie wymarzysz! Pierogi wcale nie są tak trudne w przygotowaniu jak niektórym się wydaje.

Idealne ciasto pierogowe, które przygotujemy można używać na wszystkie sposoby. Gotowe ciasto możesz wykorzystać na pierogi ruskie, pierogi na słodko albo po prostu z mięsem i skwarkami (tak jak w naszym przypadku). Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować dwóch rąk i kilku składników!

Pyszne ciasto na pierogi – przepis

Smacznego!

Sprawdź nasz wideoporadnik jak zrobić idealne ciasto na pierogi!

Jak długo gotować pierogi?

Nasze pierogi surowe powinniśmy gotować około 7 minut po wypłynięciu. Oczywiście wyciągamy je z wody łyżką cedzakową, która niezmiernie nam pomoże.

Czy pierogi można mrozić?

Oczywiście! Można mrozić, a nawet trzeba! U nas nigdy nie uda się zrobić tyle pierogów, żeby były tylko „na raz”. Zawsze wyprodukujemy o wiele więcej niż potrzeba, więc tę część przekładamy do zamrażarki (bez wcześniejszego gotowania).