Kuchnia Belgijska

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla

kuchnia belgijska
Chociaż dzisiejsza kuchnia belgijska, zwłaszcza restauracyjna, coraz bardziej upodabnia się do kuchni francuskiej, to jednak Belgowie zachowali wiele potraw, które należą do starych dań narodowych Flamandów lub Walonów. Mieszkańcy Belgii zawsze byli znani z tego, że lubili jeść dużo i dobrze, a obrazy szkoły flamandzkiej z XVII w. (Jordaens, Aersten) Często przedstawiają ówczesne mieszczaństwo przy suto zastawionych stołach.

Liczne zabawy ludowe, zwane kiermaszami (Kerkmesse), oraz święta rodzinne były i są doskonałą okazją do obfitego jedzenia. Na północy Belgii we Flandrii – obfitującej w ryby, małże, krewetki – dużą popularnością cieszą się smażone ryby z frytkami, a na przystawkę można zjeść pomidory nadziewane krewetkami i polane gęstym majonezem.

Przysmakiem w Antwerpii jest królik duszony w białym winie z suszonymi śliwkami (kouyn met pruneu). Brabancja słynie z doskonałych kiszek sprzedawanych na kiermaszach. W Liege warto spróbować szynki ardeńskiej z sałatką z fasoli szparagowej, ziemniaków, cebuli i skwarków wieprzowych – przyprawioną octem.

Czechy i Słowacja, kraje śródlądowe, pozbawione dostępu do morza, nastawione są przede wszystkim na ryby słodkowodne, wśród których prym wiedzie karp, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.

Daleko jednak poza Belgię sięga sława waterzooi, którą można przyrządzić z ryb lub kurczaka, i wołowiny po flamandzku. Znajduje również amatorów potrawa z gęsi, zwana l’oie a l’instar de Vise (Vise to nazwa małego miasteczka nad Mozą, skąd potrawa pochodzi).

Belgowie spożywają dużo ziemniaków, przeważnie smażonych (frytki), ale są one jak na nasz gust, za grubo krojone i za mało zrumienione.

W Belgii wytwarzane są różne rodzaje piwa, a wśród nich – piwa silnie alkoholizowane. Największą sławą cieszą się: Gueuze, Lambic, Malmedy; niektóre z piw przypominają wino i chyba nie znalazłyby wśród naszych piwoszów wielu amatorów.

Wśród walońskiej części ludności bardzo rozpowszechnione są wina, zwłaszcza francuskie.

Przykładowe przepisy z kuchni belgijskiej

Zupa belgijska

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 250 g wołowiny bez kości,
  • ząbek czosnku,
  • jabłko,
  • łyżka masła,
  • 2 duże ziemniaki,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • pół listka laurowego,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną na cienkie plastry cebulę przesmażyć na maśle.
  2. Następnie dodać pokrojone w kostkę mięso, poszatkowaną kapustę, roztarty z solą czosnek, liść laurowy, pieprz i cukier, zalać wrzącą wodą (1,25 l).
  3. Gotować 90 minut na wolnym ogniu, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane, drobno pokrojone jabłko; gotować jeszcze 30 minut.
  4. Przed podaniem usunąć liść laurowy.

Waterzooi z kurczaka

Składniki:

  • kurczak (1kg),
  • 1,25 l rosołu,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki śmietanki.

Przygotowanie:

  1. Sprawioną i nasoloną tuszkę zalać rosołem i gotować godzinę na bardzo wolnym ogniu.
  2. Ugotowanego kurczaka podzielić na 4 części i trzymać w cieple w małej ilości rosołu.
  3. W naczyniu, w którym kurczak będzie podawany, rozbełtać żółtka ze śmietaną, wlać pozostały dobrze ciepły rosół, włożyć kawałki kurczaka i natychmiast podać.

Jaki przepis Ty wybrałeś/wybrałaś? Powiedz nam w komentarzu!

CIEKAWE ARTYKUŁY

Rodzaje win

Rodzaje win

Sprawa właściwego podziału win, czyli tzw. klasyfikacji, jest dość skomplikowana i zależy od tego, jakie cechy wina, czyli tzw. wyróżniki klasyfikacyjne, zostaną wzięte za podstawę podziału.

SPRAWDŹ POZOSTAŁE WPISY NA BLOGU


 

 

Hej, jesteśmy dwójką smakoszów, którzy… zjedzą wszystko żeby sprawdzić, czy aby na pewno jedzenie w restauracji w której chcesz zjeść jest bezpieczne.

Sprawdzaj nasze soszjale i stronę żeby wiedzieć więcej!