Masz ochotę na coś ciekawego? Ten przepis wynaleźliśmy kiedy chcieliśmy przygotować coś dla siebie, co nie będzie całkowicie nudnym obiadem. Sprawdź nasz przepis na makaron z fasolką szparagową i kurczakiem, który stosujemy!
Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g makaronu (możesz użyć dowolny rodzaj makaronu, u nas piórka)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 ml śmietanki 30%
- parmezan
Instrukcje
- Pierś z kurczaka oczyść z wszelkich błon oraz kostek. Pokrój w niedużą kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem (może być pokrojony w małą kosteczkę lub starty). Dodaj 1 łyżkę oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Umyj fasolkę, odetnij końce i przekrój w połówki.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Gdy zostanie około 7 minut do końca gotowania makaronu, dodaj do garnka fasolkę szparagową – będą one gotować się razem.
- W tym czasie rozgrzej dużą patelnię, wlej łyżkę oliwy i roztop masło. Włóż kurczaka i obsmaż go z obu stron. Na koniec dodaj pokrojoną pietruszkę i wymieszaj całość dokładnie.
- Odcedź fasolkę z makaronem i włóż bezpośrednio na patelnię z kurczakiem. Wymieszaj i dodaj śmietankę. Zagotuj i przez chwilę pogotuj. Wymieszaj dokładnie, żeby na wszystkich składnikach byłą śmietanka.
- Podawaj na ciepło dekorując natką pietruszki i dodając starty parmezan.
Poniżej wideo poradnik przygotowywania przepisu!