Warzywa to bardzo ważny element każdej diety. Stanowią bogate źródło witamin i minerałów. Wiele cennych składników odżywczych znajduje się w sałacie rzymskiej, która kojarzona jest przede wszystkim z sałatką Cezar. Dowiedz się, dlaczego warto jeść ten rodzaj sałaty.
Spis treści
Sałata rzymska – źródło witamin i minerałów
Sałata rzymska to jedno z najzdrowszych warzyw zielonolistnych, które charakteryzują również wyjątkowe walory smakowe. Ma chrupkie i soczyste liście. Doskonale nadaje się jako składnik sałatek i dodatek do kanapek. Więcej na temat kulinarnego zastosowania sałaty rzymskiej znajduje się w artykule: https://www.welbi.pl/salata-rzymska-do-czego-pasuje-z-czym-podawac/. Sałata rzymska dostarcza najwięcej witamin i składników mineralnych ze wszystkich rodzajów tego warzywa. Wyróżnia się na ich tle zwłaszcza wysokim poziomem witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Jest też cennym źródłem innych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, witamin A, C i K. Jedząc sałatę rzymską, zapewnia się organizmowi potasu, który odgrywa ważną rolę w pracy układu krążenia – stabilizuje ciśnienie krwi i wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Zawarty w sałacie rzymskiej wapń oddziałuje na pracę układu ruchu – mineralizację kości i funkcjonowanie mięśni. Sałata rzymska to też dobre źródło żelaza, które uczestniczy w transporcie krwinek czerwonych.
Sałata rzymska – dla cukrzyków i osób odchudzających się
Z uwagi na niski indeks glikemiczny (wskaźnik informujący, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi) sałata rzymska polecana jest dla diabetyków. Ma też niską kaloryczność (100 g sałaty rzymskiej to 17 kcal), dlatego wskazana jest w diecie osób odchudzających się. Jednocześnie wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami, regulując procesy trawienne, co zawdzięcza znajdującym się w jej liściach dużym ilościom chlorofilu. Częste jedzenie sałaty rzymskiej wspomaga wypróżnianie i działa odtruwająco – wchłania szkodliwe substancje, które powstają w układzie pokarmowym w procesie trawienia.
Sałata rzymska – w walce z chorobami
Na uwagę zasługuje działanie antyoksydacyjne sałaty rzymskiej, które zapewniają zwłaszcza witaminy A i C. Uczestniczą w zwalczaniu wolnych rodników (szkodliwych form tlenu), a tym samym zmniejszają stres oksydacyjny. W ten sposób sałata rzymska przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia, zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych i patologicznych zmian w komórkach. Wysoki poziom witamin A i C w sałacie rzymskiej zapewnia również dobroczynny wpływ na pracę układu odpornościowego. Witaminy te oddziałują też korzystnie na kondycję skóry – zmniejszają przebarwienia, zmarszczki i zwiększają elastyczność. Tzw. beta-karoten wspomaga narząd wzroku – jego odpowiedni poziom zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Sałata rzymska to też cenne źródło witaminy K, która ma nieoceniony wpływ na pracę układu krzepnięcia krwi i kości – promuje aktywność osteoblastyczną (pracę komórek kościotwórczych) i pomaga zwiększyć masę kostną.
To tylko wybrane korzyści zdrowotne związane z jedzeniem sałaty rzymskiej. Warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety.