Dobór garnków do różnych typów kuchenek

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla

bajgle wyglądają raz czasu

Dobór garnków do naszej kuchni to nie lada wyzwanie dla każdej pani domu, zwłaszcza tejże, która lubi przygotowywać codzienne posiłki. Jako iż gotowanie oraz przygotowywanie domowych przysmaków jest pasją wielu osób, to warto własną doskonałą kuchnię wypełnić morzem potrzebnych naczyń kuchennych. Są rozmaite typy garnków – ceramiczne, szklane, stalowe, ze stali kwasoodpornej, ciśnieniowe, granitowe lub kamienne. Jakie spośród nich doskonale sprawdzą się we własnej kuchni?

Garnki stalowe
Jest to najpopularniejszy model garnków na rynku. Nic nadzwyczajnego – są mocne oraz funkcjonalne. Stal kwasoodporna charakteryzuje się ogromną wytrzymałością na zniszczenia mechaniczne. Zrobione z niej naczynia są wytrzymałe na zadrapania. Do mieszania w stalowych garnkach można stosować metalowych sztućców lub urządzeń. Stal nierdzewna nie reaguje z kwasami, dzięki czemu stalowym garnkom niestraszna rdza. Stal nierdzewną cechuje też lśniący, wykwintny blask. Dodatkowo stalowe garnki odpowiednio tolerują duże temperatury i jej gwałtowne zmiany.

Jakie garnki na indukcję – parametry
Korzystanie z indukcji potrzebuje pewnej wiedzy, bowiem nieodpowiedni garnek w tymże wypadku może przynieść więcej straty aniżeli pożytku. Więc również biorąc za pierwsze oraz najistotniejsze kryterium bezpieczeństwo stosowania, upewnijmy się przed przystąpieniem do gotowania, iż jest to garnek dedykowany do płyt indukcyjnych. Na jego podłożu czy pudełku musi pojawić się dobry wzór – zwojnica. Co interesujące, takie naczynia szczególnie mogą też służyć do wykonania posiłków na kuchence gazowej. Pamiętajmy natomiast, iż w drugą stronę owa reguła nie ma wykorzystania.

Garnki z podłożem dopasowanym do kuchenek indukcyjnych szczególnie można wykorzystywać na rozmaitych typach płyt grzejnych, natomiast poszczególne chociażby w piecu. Jeżeli nie masz pewności, czy wskazane poprzez Ciebie garnki nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej, zdecydowanie zobacz wskazania producenta na pudełku czy na podłożu naczynia. Duży wybór garnków do Twojej kuchni dostępny tutaj.

Waga garnka natomiast jego jakość
Odpowiedni garnek musi mieć dobrą wagę. Ma to związek z jego budową – grube ścianki trzymają ciepło, sam dół garnka zabezpiecza danie przed opalaniem. Poszczególne rodzaje garnków na podłożu mają krążek miedzi czy aluminium. To powoduje, iż ciepło szybciej się rozchodzi, potrawa nie przypala się, danie szybciej oraz regularnie się nagrzewa. Robiąc danie należałoby mieć na uwadze, aby wielkość garnka była prawdopodobnie najbardziej podobna do przestrzeni grzejnej. Dzięki temu zaoszczędzimy energię, wykluczymy także nagrzewanie się uszu garnka.

CIEKAWE ARTYKUŁY

Dieta Dąbrowskiej

Dieta Dąbrowskiej

Chcesz dowiedzieć się na czym polega dieta warzywno-owocowa doktor Dąbrowskiej? Sprawdź jej efekty, zalety i jadłospis!

Dieta sirtuinowa

Dieta sirtuinowa

Widziałeś przemianę Adele? Stosowała ona dietę sirtuinową, nazywaną także dietą SIRT. Na czym polega? Sprawdź nasz wpis!

SPRAWDŹ POZOSTAŁE WPISY NA BLOGU


 

 

Hej, jesteśmy dwójką smakoszów, którzy… zjedzą wszystko żeby sprawdzić, czy aby na pewno jedzenie w restauracji w której chcesz zjeść jest bezpieczne.

Sprawdzaj nasze soszjale i stronę żeby wiedzieć więcej!