Bardzo długo chodziły za nami bagietki francuskie. Robiliśmy już przepis na bułki, ale nigdy nie zrobiliśmy bagietek. W końcu przyszedł na to czas! Sprawdź przepis, z którego bardzo często korzystamy, żeby przygotować bagietki francuskie!
Oryginalny przepis na bagietki francuskie
Przepis teoretycznie jest na 6 bagietek, ale często robimy go z półtorej porcji lub nawet z dwóch. Można dowolnie zwiększać ilość składników lub zmniejszać ilość bagietek, żeby dostać piękne puszyste i duże bagietki.
Składniki
- 450 gram mąki na chleb (można zamiast niej dać mąkę pszenną)
- 50 gram mąki pszennej
- 10 gram świeżych drożdży
- 350 ml wody
- 10 gram soli
Instrukcje
- Mieszamy wszystkie składniki aż będą dokładnie wymieszane i odstawiamy do ciepłego miejsca pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie z każdej strony pociągamy ciasto i przekładamy na górę. Odstawiamy ponownie, tym razem na 30 minut. Ponownie rozciągamy ciasto i znowu zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 30 minut.
- Przekładamy wyrośnięte ciasto do lodówki (uwaga, ciasto dość mocno rośnie, więc trzeba przełożyć do wysokich misek / garnków). Ciasto powinno leżakować w lodówce przez minimum 12 godzin, a najlepiej 24 godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
- Ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Dzielimy na równe kawałki – zazwyczaj przy dzieleniu na 6 bagietek, jest waga to zazwyczaj 120 gram – 140 gram. Podzielone kawałki rozciągamy, formujemy bagietki. Nie zaciskamy mocno ciasta, żeby zrobiły się w środku bąbelki powietrza. Końcówki wałkujemy w dłoniach.
- Przekładamy bagietki do formy na około 20-30 minut przykładając ścierką.
- Po upływie tego czasu robimy na bagietkach nacięcia (dość głębokie, żeby wyszły ładne bagietki).
- Przekładamy do rozgrzanego piekarnika. Przez pierwsze 8-10 minut pieczemy z wodą w piekarniku (może być w naczyniu żaroodpornym), a po wyciągnięciu wody pieczemy jeszcze przez 5-10 minut, żeby bagietki ładnie się zarumieniły.
- Po upieczeniu odkładamy na 30-60 minut do schłodzenia.
Być może nasze bagietki francuskie nie wyglądają jakoś znakomicie, ale wolimy mniejsze bagietki. Warto we własnym zakresie kombinować z gramaturą bagietek – w zależności od preferencji.