Ten sernik kojarzy mi się tylko z jednym – dzieciństwem i podjadaniem polewy czekoladowej, którą przygotowuje moja mama. Najlepsza była oczywiście już ostygnięta i twardsza. W końcu musieliśmy ją wybłagać o sprawdzony przepis na Izaurę, którą zawsze przygotowywaliśmy razem. Co ciekawe – dużo rodzin w Polsce przygotowuje ten sernik, zawsze z małymi zmianami. Ale ten sposób na ciasto Izaura jest zdecydowanie najlepszy. Niektórzy dodają budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną i inne, ale my tego nie robimy.
Sprawdź w jaki sposób przygotować sernik Izaurę, czyli ciasto czekoladowe z serem białym!
Przepis na sernik izaurę
Składniki
- CIASTO
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- MASA *SEROWA*
- 50-70 dkg sera białego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół kostki masła
- DEKORACJA
- kokos
Instrukcje
- Margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cukier waniliowy gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
- Po przestudzeniu dodajemy 4 żółtka i mieszamy na jednolitą puszystą masę. Odlewamy połowę szklanki powstałej czekolady.
- Jajka rozdzielamy i ubijamy białko na sztywno. Do połowy czekolady dodać mąkę, proszek do pieczenia, sztywną pianę z białek. Całość wlewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Teraz przygotujemy masę serową. Mielimy ser biały w maszynce i łączymy z pozostałymi składnikami (jajka, cukier, miękkie masło) i ucieramy na jednolitą masę. Wykładamy na ciasto.
- Pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu polewamy odlaną polewą na samym początku, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
I jak? Czy tylko według nas to smaczne ciasto?