Czasem przychodzi ochota na pyszną zupę krem z cebuli. Nas naszła i musieliśmy sprawdzić przepis, który przekazujemy z pokolenia na pokolenie w naszej rodzinie! Sprawdź, co i jak przygotować!
Przepis na zupę-krem cebulową
Składniki
- 5 dużych cebul (ok. 1 kg)
- 200 g kremowego serka topionego (najlepiej śmietankowego)
- 1 duży ziemniak
- 1,5 l bulionu (rosołu)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- pieprz
- sól
- domowe grzanki lub ptysie
- tarty ser żółty
- pietruszka lub coś innego zielonego
Instrukcje
- Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej olej i masło, żeby cebula nabrała fajnego smaku). Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek oraz ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. Wszystko przesmaż ze sobą przez około 2-3 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
- Dodaj suszony majeranek, pieprz, sól i całość wymieszaj. Zalej całość bulionem, wymieszaj i gotuj do miękkości – około 20 minut wystarczy.
- Dopraw całość do smaku, wyłącz grzanie, a następnie przy pomocy blendera zmiksuj wszystko na jednolity krem. Dodaj do niego serek topiony i zblenduj. Musisz uzyskać jednolitą konsystencję.
- Po dobrym zblendowaniu kremu, podgrzej ją, a następnie przelej do misek. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z grzankami czy tartym serem.
- Smacznego!
Przepis na zupę cebulową krem – wideoporadnik
Sprawdź filmik jak przygotowujemy krem z zupy cebulowej!