Kto nie ma ochoty na domowej roboty bułki? Często jednak przepisy na bułki, które można znaleźć w internecie wymagają albo bardzo dużo pracy albo długo musimy czekać, aż wreszcie będziemy mogli jeść domowe bułki. Nasz szybki przepis na bułki bez wyrastania to jedynie około 35 minut przygotowania! Nie czekaj i sprawdź go jak najszybciej! Uwaga – wychodzą pyszne!
Składniki
- 500 g mąki pszennej (wrocławskiej)
- 300 ml zimnej wody
- pół łyżki soli
- 20 g świeżych drożdży
- łyżka miodu
- jajko
- nasiona lub inne dodatki do posypania na górę
Instrukcje
- Do miski wrzucamy pokruszone drożdże. Dodajemy miód oraz niewielką ilość wody. Zaczynamy mieszać. Stopniowo dolewamy wodę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
- Wsypujemy mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Robimy to bardzo dokładnie, żeby wszystkie składniki były równomiernie wymieszane. Gdy ciasto zacznie być elastyczne i będzie odchodzić od dłoni, dodajemy sól. Przerzucamy całość na podsypaną mąką matę i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
- Wyrobione ciasto rolujemy w wałek. Ciasto będzie trudno rozciągnąć. Postaraj się, żeby brzegi były równej grubości, co cały wałek. Podziel go na 8 równych części.
- Uformuj bułeczki i połóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj po górze rozbełtanym jajkiem. Możesz dodać teraz swoje nasiona i inne dodatki, które chcesz użyć.
- Wkładamy do nierozgrzanego piekarnika na 200 stopni na około 25 – 30 minut. Najważniejsze jest to, żeby bułeczka ładnie się zarumieniła.
Tak przygotowane bułki możesz zajadać z czym tylko chcesz!
Ważne jest, żeby po przygotowaniu chwilę odczekać – bułki będą bardzo ciepłe i można poparzyć pyszczysko, a tego nie chcemy!