Jak obniżyć cholesterol?

Blog przez żołądek do serca

Redakcja

Jak obniżyć cholesterol?

Wysoki poziom cholesterolu może wynikać z predyspozycji dziedzicznych, ale zwykle jest konsekwencją siedzącego trybu życia i braku zbilansowanej diety. Aby zapobiec groźnym dla zdrowia powikłaniom, warto skorzystać z domowych sposobów na obniżenie cholesterolu.

Przyczyny podwyższonego cholesterolu

Predyspozycje do podniesionego poziomu cholesterolu często są dziedziczne. Warto jednak pamiętać, że sprzyjają im także zła dieta i niehigieniczny tryb życia. Najskuteczniejszym sposobem w walce z wysokim cholesterolem jest farmakoterapia, jednak na leki wydawane na receptę lepiej zdecydować się dopiero wówczas, kiedy inne metody zawiodą i nie ma widocznej poprawy stanu zdrowia. Kurację warto rozpocząć od wprowadzenia zdrowych nawyków i wspierania się suplementacją dostępną bez recepty. 

Jeśli zastanawiasz się, jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami, zacznij od ruchu i aktywności fizycznej. Ruch bowiem przyspiesza krążenie, przez co w żyłach nie odkładają się tzw. złogi. Co więcej, to najlepszy sposób na redukcję wagi, a otyłość jest kolejną przyczyną pogorszenia wyników. Siedzący tryb życia i pracy w połączeniu z niezdrowym jedzeniem to główna przyczyna otyłości, która coraz częściej jest diagnozowana nawet u dzieci. W walce z cholesterolem duże znaczenie mają:

  • błonnik roślinny,
  • witaminy E i C,
  • kwasy omega-3,
  • a także sterole i stanole roślinne.

Co na podwyższony cholesterol?

Jeśli chodzi o dietę, to przy wysokich wynikach cholesterolu kluczowe jest ograniczenie spożywania tłustych mięs. Najlepiej zamienić je ryby, np. łososia, szprota, makrelę czy halibuta. Mimo że te ryby zaliczamy do grupy tzw. tłustych, to jednak zawarte w nich tłuszcze są pożądane przez nasz organizm. Jeśli ryby nie mieszczą się w menu naszych ulubionych dań, warto zamienić tłuszcz na tłoczone na zimno oleje, np. rzepakowy. Do diety należy włączyć awokado, ale też orzechy, siemię lniane i nasiona chia.Trzeba ponadto ograniczyć objadanie się na rzecz regularnych posiłków spożywanych w mniejszych ilościach. Przy walce z cholesterolem nie jest wskazany alkohol ani inne używki. Należy za to pamiętać o nawadnianiu organizmu i piciu odpowiedniej ilości wody.

Skutki podwyższonego cholesterolu

Następstwem podwyższonego cholesterolu jest ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które mogą prowadzić do śmierci. Bezpośrednią przyczyną zgonu jest wówczas zawał serca. Już przy podwyższonych wynikach można odczuwać nadmierne zmęczenie i brak energii, ale warto pamiętać, że to właśnie cholesterol często określa się „cichym zabójcą”, ponieważ przez długi czas odkłada się w organizmie, nie dając żadnych widocznych objawów. Właśnie dlatego, jeśli w rodzinie diagnozowano wcześniej choroby sercowo-naczyniowe, warto się regularnie badać. Tzw. hipercholesterolemia rodzinna może objawiać się niewielkimi podskórnymi guzkami o żółtym zabarwieniu. Rzadko jednak występują one u osób młodych. Zatem jeśli regularnie nie kontrolują stanu zdrowia, nie mają świadomości, że cholesterol odkłada się w nadmiarze w ich tkankach.