Masz niepotrzebną nutellę w domu? Albo drożdże, które chcesz dobrze zużyć? Zbliża się weekend i możesz trochę poświntuszyć z ciekawszymi i bardziej kalorycznymi daniami? To właśnie ten moment na przygotowanie rogalików drożdżowych z nutellą. Uwaga – po pierwszym przygotowaniu, będziesz chciał je przygotowywać cały czas! Są szybkie, łatwe i przepyszne! Sprawdź!
Te pyszne rogaliki możesz przygotować w kilka godzin z samego rana. Powodzenia!

Składniki
- 250 g mąki tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/8 szklanki cukru
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- szczypta soli
- nutella
- łyżka mleka
- cukier puder (do dekoracji)
Instrukcje
- Na początku przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do małej miseczki dajemy drożdże i posypujemy szczyptą soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży.
- Do dużej miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, wcześniej przygotowane drożdże, cukier i mieszamy. Podgrzewamy delikatnie mleko i dolewamy do reszty składników. Dodajemy również jajko i żółtko. Mieszamy całość dokładnie. Polewamy powoli roztopionym masłem i dodajemy olej. Wyrabiamy całość przez około 10 minut, aż ciasto będzie jednolite.
- Przykrywamy folią i odstawiamy na półtorej godziny do podrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe chwilę zagniatamy. Na stolnicy lub blacie rozsypujemy nieco mąki i dzielimy ciasto na trzy części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm. Powinien nam wyjść okrągły placek.
- Wykrawamy trójkąty i na węższy bok wykładamy nutellę. Zawijamy w kierunku szerszych boków. Delikatnie zakrzywamy rogi.
- Rozkłóconym jajkiem z mlekiem smarujemy wierzch rogalików.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
- Wierz możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem czy zastosować inne sposoby na wykończenie rogalików.
Pyszności, nie?


