Szybka i pyszna przekąska? To muszą być cebularze z ciasta francuskiego! Kiedyś mieliśmy nieprzemijającą ochotę właśnie na takie pyszne i pachnące cebularze jak z piekarni, dlatego zdecydowaliśmy się zrobić ślimaczki z czerwoną cebulą i serem. Sprawdź przepis!
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 duże czerwone cebule
- 15 dkg żółtego sera
- oliwa z oliwek
- jajko
- mak do posypania
- sól, czarny pieprz
Instrukcje
- Cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Podsmaż je na rozgrzanej patelni z oliwą. Po zarumienieniu studzimy.
- Ścieramy ser żółty na tarce o dużych oczkach. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i wykładamy wystudzoną cebulę (5 cm krótszego boku nie powinno mieć nadzienia – jeśli nie zostawimy, farsz nam ucieknie). Na cebulę dajemy starty ser, a następnie solimy i pieprzymy całość. Zawijamy ciasto francuskie wzdłuż krótszego boku.
- Rulon kroimy w ślimaczki na około 2 cm i przekładamy na blachę. Roztrzepujemy jajko i smarujemy pędzelkiem wierzch oraz boki ślimaczków. Posypujemy makiem na górze.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12 – 15 minut – ważne, żeby pilnować cebularze, bo mogą szybciej nabrać kolorów.
- Najlepiej podawać z sosem (np. połączenie majonezu i curry) lub z ketchupem.
Cebularze z ciasta francuskiego smakują jeszcze lepiej na następny dzień. Wszystko mocno ze sobą się wiąże, jest stałe i po prostu pyszne! Pamiętaj o sosiku!
Cebularze z ciasta francuskiego – wideo
Sprawdź jak przygotować cebularze krok po kroku!