Niezależnie od tego czy mówisz rabarbar czy łabałbał, powinieneś spróbować nasz przepis na pyszne ciasto drożdżowe (tak, nie musisz męczyć się z biszkoptem!) z rabarbarem i kruszonką – nasza propozycja i ilość składników jest na dużą blachę widoczną poniżej.
Rabarbar (lub łabałbał) jest znany ze swojego kwaśnego smaku, który idealnie komponuje się z kruszonką czy delikatnie słodkim ciastem drożdżowym. Swoją popularność zyskuje w maju, w którym jest na niego największy sezon.
Ciasto drożdżowe z naszego przepisu smaku najlepiej w ten sam dzień, w którym zostało przygotowane.
Sprawdź nasz przepis!
Składniki
- Ciasto
- 400g mąki
- 3 żółtka
- 80g masła
- 25g drożdży
- 200ml mleka
- 80g słodzika
- 2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie, my nie używaliśmy)
- szczypta soli
- otarta skórka z jednej cytryny
- 0,5kg rabarbaru
- Kruszonka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki słodzika
- 2 łyżki masła
Instrukcje
- Drożdże, 1 łyżeczkę słodzika, 1 łyżkę mąki i 100 ml mleka mieszamy ze sobą i robimy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut.
- Po upływie tego czasu dodajemy resztę proporcji naszych składników, tj. słodzik minus jedna łyżeczka, 100 ml mleka itd. Wyrabiamy ciast łyżką, robotem lub ręcznie, a następnie odstawiamy na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
- Po upływie tego czasu, wykładamy na blaszkę i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Teraz przygotowujemy kruszonkę. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki, tj. 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki słodzika i 2 łyżki masła. Następnie odłóż do lodówki do delikatnego stwardnienia.
- Następnie nakładamy na całość pokrojony w cienkie kawałki rabarbar i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
- Smacznego!