Rodzaje kuchni świata

kuchnie swiata rodzaje

Artykuły, które dla Was przygotowaliśmy to swoiste zaproszenie do krainy smaków i aromatów z różnych stron świata. Kuchnie świata, takie jak kuchnia francuska, włoska czy chińska jest od dawna znana i lubiana na całym świecie, a wyspecjalizowane restauracje przyczyniły się do ich szerokiego spopularyzowania w Polsce. Niektóre posiłki tych regionów na dobre zadomowiły się już w naszym jadłospisie.

Podróżując po świecie bywamy często zdziwieni doskonałością i mnogością smakołyków, które oferują miejscowe, nie znane nam wcześniej kulinaria. Zaskakujące dla naszego podniebienia połączenia składników, egzotyczne przyprawy lub oryginalny sposób przyrządzania przynoszą czasem zupełnie nowe doznania kulinarne.

Wielki wybór przepisów zawartych w poniższych artykułach pozwoli Wam odbyć podróż kulinarną do najodleglejszych zakątków krainy smaków i aromatów całego świata. Warto wypróbować receptury nie tylko na słynne i popularne w świecie posiłki, ale przyrządzić też posiłki nieznane i tajemnicze. Na pewno wzbogaci to nasze codzienne gotowanie i niejednokrotnie zaskoczy doskonałym smakiem. Dla nas odkryciem i zaskoczeniem była nie znana nam wcześniej kuchnia holenderska.

Kiedyś czytaliśmy książkę na temat kulinariów z całego świata – wydana w 1978 roku. Od tego czasu, w Europie rozpadło się kilka państw federalnych – Jugosławia, Czechosłowacja i Związek Radziecki. W ich miejsce powstało wiele odrębnych państw. Nie będzie to miało jednak większego znaczenia dl Was. Pomimo zmian granic i nazw państw, sztuka kulinarna jako „cząstka kultury każdego narodu” pozostała.

Wiele zmieniło się także w Polsce. Możemy już kupić egzotyczne przyprawy, sery, suszone owoce i wina z całego świata. To nie tylko ułatwienie, ale przede wszystkim zachęta do przyrządzenia nie znanych smakołyków i przywołania smaków zapamiętanych z podróży. Pracując nad artykułami mogliśmy zastąpić przyprawę do zup – sosem sojowym, żółty ser – parmezanem, musztardę chrzanową – musztardą Dijon, a pieczarki – grzybami mun, tak aby każdy przepis zawierał produkty i przyprawy charakterystyczne dla danego posiłku, a niedostępne w Polsce ponad dwadzieścia lat temu. W niektórych artykułach dodaliśmy także przepisy, które poprzedzamy krótką charakterystyką kulinariów danego kraju.

Duże powodzenie, jakim cieszą się w naszym kraju restauracje: chińska, bułgarska, węgierska lub żydowska oraz „kąciki” obcych kulinarnych poczynań, wprowadzone w naszej gastronomii, świadczy, że Polacy chociaż przywiązani do swoich tradycyjnych potraw, chętnie jedzą przysmaki innych narodów. Podajemy kilkanaście przepisów na posiłki pochodzące z pięciu kontynentów. Charakteryzując kuchnie świata lub ich sposób żywienia, nie rościmy sobie pretensji do przedstawienia pełnego obrazu sztuki kulinarnej. Naszym celem jest tylko ogólne zapoznanie Was z stylem żywienia danego kraju, a także chcemy zabrać Was w podróż i pokazać na czym polega kuchnia regionalna i wszelkie kuchnie świata.

Staraliśmy się tak przeredagować każdy przepis, aby mogła z nich korzystać nawet osoba mająca tylko pierwszy stopień wtajemniczenia w sztuce kulinarnej. Przepisy zawarte w artykułach są podane w proporcji wystarczającej do przyrządzenia dania dla czterech osób; w innych wypadkach podajemy liczbę porcji.

Kuchnie świata mogą Was nie raz zaskoczyć – czy to składnikami używanymi do stworzenia dań czy samą charakterystyką sposobu spożywania posiłków (szczególnie godzinową). Potrawa, która kojarzy nam się z daną kuchnią wcale nie musi być tradycyjna dla tamtejszych mieszkańców. Może się okazać również, że nie tylko Japończycy mają smaczne ryby czy sushi, Polacy pierogi, a najlepsze mięsa przygotowują regionalsi.

Mamy nadzieję, że nasze artykuły spełnią swoje zadanie, przyczyniając się do lepszego poznania innych narodów, gdyż sztuka kulinarna jest cząstką kultury każdego narodu. Uracz się dobrym winem, a nam nie pozostaje nam nic innego, jak tylko życzyć udanych przepisów oraz smacznego podczas podróży po kuchniach świata!

Literatura: Potrawy z różnych stron świata / Maciej E. Halbański, wydanie z roku 2000

Smacznego czytania!

Inne artykuły z naszej strony