Karlova 30 to restauracja w centrum Pragi, która charakteryzuje się małą przestrzenią w lokalu i niewielką ilością stolików. Mimo tego warto zajrzeć do tej restauracji w centrum Pragi przy ul. Karlovej 163/30. W restauracji znajdziemy przede wszystkim kuchnię czeską, która jest atrakcyjna dla każdego turysty przebywającego w czeskiej Pradze.

Po wejściu do lokalu praktycznie po chwili pojawiła się koło nas kelnerka, która dała nam całe menu lokalu. Pani bez problemu posługiwała się językiem angielskim, bardzo szybko dogadaliśmy się co chcielibyśmy zamówić. Bardzo dużym plusem było to, że od razu na stoliku podane było hasło do WiFi, bez którego nie dałoby się żyć w obecnych czasach 🙂

Zamówiliśmy tradycyjny gulasz wołowy z knedlikiem i mniej tradycyjne żeberka. Nie mogło tutaj zabraknąć też piwa – Pilsnera i bardzo popularnej w Czechach lemoniady z sokiem malinowym. Na same posiłki nie musieliśmy czekać specjalnie długo, w letni upalny dzień czas oczekiwania to około pół półlitrowego piwa.

W kwestii knedlika – jest to tradycyjny czeski obiad, który każdy turysta musi spróbować. Idealnie pasuje do niego schłodzony pilsner. 

Drugim daniem były wieprzowe żeberka z bagietką czosnkową, ziemniakiem i kukurydzą.

Posiłki smakowały “jak w domu” – restauracja w całości jest przygotowana tak, aby wszystko wyglądało po domowemu. Ogromnym atutem jest spełnienie tej funkcji lokalu. 

Całość kosztowała 759 Kc (31 euro). W restauracji nie ma problemu z płatnością w Euro, jednakże już na wstępie jesteśmy informowani o tym, że jako turyści nie możemy wcale płacić kartą.

Restauracja definitywnie trafiła do serca przez żołądek!

5 out of 5 stars

Gdzie znajdziesz restaurację Karlova 30?

Zainteresowany większą dawką informacji? Sprawdź wszystkie restauracje w Pradze, w których byliśmy: