Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, które można łatwo przygotować. Polecamy każdemu, kto tylko ma ochotę i chwilę czasu, żeby poczekać, aż ciasto wyrośnie.
Składniki
- 600 g mąki pszennej typ 550
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100g roztopionego masła
- 90g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- około 0,5 kg śliwek (waga bez pestek, więc trzeba kupić więcej)
- KRUSZONKA
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
Instrukcje
- Na początku musimy przygotować rozczyn. Podgrzewamy szklankę mleka (250 ml), żeby było letnie. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej cieczy. Odstawiamy szczelnie zamknięte folią spożywczą i obkładamy ścierką, żeby drożdże zaczęły się pienić. Wystarczy nawet 5-10 minut, my zostawiamy często na dłużej, nawet 30 minut, ale nie trzeba aż tyle. W tym czasie roztapiamy masło i studzimy.
- Następnie łączymy mąkę, jajka, cukier, sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy bardzo dokładnie. Jeśli będzie lepić się do palców – dodajemy mąkę. Tak przygotowane ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę. Można zostawić nawet dłużej, w zależności od temperatury w pomieszczeniu – ważne, żeby podwoiło swoją objętość. Przygotowujemy również kruszonkę – mąkę, cukier i masło zbijamy w jednolitą kulkę. Jeśli jest zbyt sucha i kruszy się – dodajemy masło. Jeśli za lepka – dodajemy mąkę.
- W czasie gdy rośnie ciasto, wyciągamy ze śliwek pestki i kroimy w zależności od wielkości na ćwiartki lub na ósemki.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę – można go dać do małej lub dużej blachy. W mniejszej bardziej wyrośnie (będzie jak na zdjęciu). Przykrywamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania warto rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Następnie wykładamy na górę śliwki, delikatnie wciskając je do ciasta. Na wierzch posypujemy kruszonką.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 – 45 minut w zależności od mocy piekarnika. Kruszonka powinna ładnie się zarumienić.
- Dla odważnych – ciasto po wystudzeniu można przekroić w pół i posmarować powidłem, a następnie złożyć z powrotem.









