Owce i Róża Brenna

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla

owce i roza

Świętowanie wielkiego dnia zabrało nas do niewielkiej wsi – Brennej. Brenną bardzo łatwo pominąć ze względu na jej powierzchnie, a dla nie wtajemniczonych – znajdziemy ją niedaleko Wisły czy Ustronia. To właśnie w restauracji Owce i Róża kiedyś przyjechała Magda Gessler (dokładnie w 2015 roku). Dokonała tu wielkich kuchennych rewolucji, ale jak smakują u nich potrawy teraz? Przekonajmy się!

Wystrój samego lokalu jest malowniczy, ale w oczy (kobiece) mogą kłóć sztuczne kwiaty, które można zobaczyć na prawie każdym zakamarku.

W zamówieniach nie ograniczaliśmy się. Zamówiliśmy zupyczosnkową inną niż wszędzie (to ich własna nazwa, nie my tak ją nazwaliśmy 😉 ; 13 zł), krem z pomidorów (a jakże; 12 zł). Po drodze wleciała też czarna kawa (7,50 zł)

Potem nadszedł czas na Poleśnik ten z rewolucji (12 zł) i pierś z kurczaka zapiekaną ze szpinakiem, bryndzą w towarzystwie ziemniaków i mizerii (32 zł).

owce i roza brenna kuchenne rewolucje

No to jak smakowało?

Zupy na pewno zapadną nam w pamięć na bardzo długo. Pomidorowa wybornie kwaśna z dodatkiem ryżu i pulchnej mozzarelli, a czosnkowa bardzo aromatyczna, ale bez przesady. Za zupy naprawdę wielki plus!

Drugie danie – poleśnik jest zwykłą zapiekanką z ziemniaków, w smaku był naprawdę niezły. W przypadku piersi z kurczaka – danie trafiło niestety na osobę, która nienawidzi koperku, więc 1/4 z całości ziemniaków została na talerzu. Mizeria – delikatnie ostra, kwaśna, ale też z dodatkiem koperku :(. Pierś sama w sobie bardzo dobra, ale lepiej komponowałaby się z pieczonymi ziemniakami z piekarnika (drogi właścicielu przemyśl to!).



Nasza opinia – 4/5. Warto przyjechać, spróbować tych zup i pokombinować z drugimi daniami. Restauracja z pewnością zasługuje na rozgłos.

4 out of 5 stars



Jak dostać się do restauracji Owce i róża?

Godziny otwarcia restauracji Owce i Róża:
Poniedziałek – Czwartek – 12:00 – 20:00
Piątek oraz Sobota – 12:00 – 20:00
Niedziela – 12:00 – 20:00

Pomimo domysłów, na miejscu w restauracji Owce i róża nie znajdziesz w menu jagnięciny w płatkach róż. Sama nazwa “owce i róża” bardziej odnosi się do klimatu panującego w mieście Brenna. Kuchenne rewolucje Magdy Gessler, które zostały przeprowadzone w tym miejscu z pewnością nie zostały zignorowane. Dania naprawdę smakują bardzo dobrze, a właściciele mogą być dumni ze swoich pracowników! Możemy się założyć, że jeśli Magda Gessler przyjechałaby na ponowne sprawdzenie tej restauracji, jej rekomendacja nie byłaby cofnięta.

Kuchenne rewolucje Magdy Gessler bardzo często okazują się być totalną klapą, ale z pewnością nie jest tak w mieście Brenna przy ulicy Górecka 5. Restauracja jest naprawdę na wysokim poziomie i pasuje się bardzo wysoko w rankingu restauracji, które odwiedziliśmy. Właścicielom dziękujemy za pyszny posiłek!

 

CIEKAWE ARTYKUŁY

Mozzarella z czym

Mozzarella z czym

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat mozzarelli? Sprawdź nasz wpis dotyczący tego boskiego sera! Wiele pomysłów na podanie!

SPRAWDŹ POZOSTAŁE WPISY NA BLOGU


 

 

Hej, jesteśmy dwójką smakoszów, którzy… zjedzą wszystko żeby sprawdzić, czy aby na pewno jedzenie w restauracji w której chcesz zjeść jest bezpieczne.

Sprawdzaj nasze soszjale i stronę żeby wiedzieć więcej!

Chcesz więcej pysznych nowości?

zapisz się na nasz newsletter!